" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Thursday, July 22, 2010

ais krim...

Berikut adalah bahan2 & cara utk membuat ais krim..

Bahan-bahan


250ml susu (segar/full cream/low fat)
500ml atau lebih cream
6 biji kuning telur
gula secukup rasa
esen vanilla
biskut berinti (dipecah2kan)


Cara


1. Susu, gula, dan 250ml cream dimasak di atas dapur sehingga panas.
2. Putarkan 250ml cream dengan kuning telur sampai kembang.
3. Masukkan adunan yang dimasak ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit untuk mengelakkan dari bergumpal.
4. Masak dan bubuh esen vanilla kembali atas dapur sehingga keluar asap dan pekat.
5. Dalam masa yang sama, sediakan satu bekas yang berisi ais dan air sejuk untuk diletakkan periuk tadi.
6. Biarkan sehingga adunan aiskrim turun ke suhu bilik, dan ianya diputar kembali.
7. Kalau rajin boleh putar setiap 2 jam, sehingga adunan nampak pekat.
8. Masukkan biskut yang telah dipecahkan. Adunan diputar lagi.
9. Putar sampai korang yakin ianya betul-betul kembang.
10. Boleh dimakan, sediakan sudu yang kuat =p

ikhsan dari: http://shukjessa.blogspot.com

Tuesday, July 20, 2010

BAKAL SUAMI KU

~ nanti update...
~ bikin tajuk dulu...
~ hahaha..........

tetbe jd PA

selesai sudah walimah kazen aku...sejak dr bulan 5 lg bertungkus lumus membuat persiapan majlis...cari kain 54 meter utk para ibu & anak2 dara...cari kain baju melayu utk para bapa...cari tshirt tuk adik2 sepupu...tema ney MAROON...di ambil sempena nama cik serigala maroon...heheh... kelakar btol..itu alasan yg mereka bg bile aku tanye np pilih kaler maroon... whatever it is, alhamdulillah sume berjalan lancar...evena aku x pandai sgt (yela, aku x penah kawen kan...mana la nk tau), tp disebabkan aku minat & ade pengalaman sket2 menguruskan wedding, so, aku gune la kepakaran yg ade...hahaha

start dr ari sabtu, 10 julai, si pengantin lelaki dh menggelarkan aku as His PA..wah, tetbe jek..aku pn layan je la...

acara sabtu:
1. gerak ke pandan indah sama2...aku teman die drive...
2. malam nye plak gerak ke sg buluh, amek cincin yg tertinggal...
3. otw balik pandan indah, meronta2 si pengantin lelaki nk mkn McFlurry Oreo..aku la tlg belikan...tp gune duit die la..hahaha
4. smpai je umah, lapar tahap gaban...teman die makan megi...
5. dh dekat jam 2 pg, die xleh tdo..takut kata nye...mule2 aku tgok bola jerman vs uruguay sorg2 tp bile denga jek manusia2 kat kedai bawah tu bersorak GOLLLL, trus die bangun, tgok bola sesama aku...mase ni die masih lg takut2...takut nk nikah..hahhaa

acara ahad:
1. bangun jam 6.30 pg
2. hari ini dlm sejarah, si pengantin lelaki senang dikejut bangun tdo...upe2 nye die x tdo sepanjang malam...hahaha
3. gerak ke sg buluh bersama2 pengapit..MAN...comey org nye...
4. 2x akad nikah sbb 1st akad cm laju sgt...pak imam x bape nk denga dgn jelas
5. jam 12.30 tgh ari, berarak ke dewan...

mari kite lihat gambar..heheh


sy PA yg hebat..hahaha


alhamdulillah...sah


walimah di sg buluh...


walimah di bentong






kedua-dua nye dh selamat...sorg dh jd isteri & ibu...sorg lg dh jd suami...aku jek yg belum...x kawen kut...hahaha

Friday, July 16, 2010

~ lafaz yang tersimpan ~

Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih ku zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar Tingkah
Cuma ungkapan kebisuan
yang Melindungkan kalimah rahsia

Masih ku biarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan atur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan

birthday of 2010

selesai sudah sambutan ulangtahun kelahiran dlm keluarga aku...

mule2, birthday aku.... 9 april
then, birthday adik aku... 21 april
after that, birthday mak aku... 29 mei
last but not least, birthday abah aku...13 julai...

mari kite lihat gambar kek.......


kek pertama aku...from tqah, uteh, lupi & syahril


kek ke-2 aku...from zaimy


kek adik aku..ema


kek mak aku...from zaimy


kek abah aku...from mak aku..hehehe

Thursday, July 8, 2010

ESPANA... My Team WC 2010

although it was puyol who scored the winning goal, XAVI was your Budweiser Man of The Match. he had an outstanding game, running more & passing the ball more than anyone on the pitch.

with spain facing the neds, in the final, the two teams will mewt who have never won the FIFA WC before.



Spain's Carles Puyol (R) heads the ball in for a goal during the FIFA World Cup 2010 semi final match between Germany and Spain at the Durban stadium in Durban, South Africa, 07 July 2010.

Wednesday, July 7, 2010

GERMAN vs SPAIN...


anak emas german


penjaring gol terbanyak setakat ini


aksi klose pas jaringkan gol yg ke 3@4..aku lupe...


aksi fernando torres & david villa
dlm erti kata lain...
aksi AZUWAN TORRES & APIX VILLA


geng jerman


ESPANA


Muller & KLOSE.......

tetibe nak dance cm shakira waka waka




yeay....aku nk menari cm shakira dlm video di atas... semangat pok..huhuhu...
demam WC x abes lg ni... layannnn... sile tgok hero2 WC 2010...