" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Saturday, April 30, 2011

Cinta Melody la pulak

ehem ... ehem ...
nanti abes je cite Kejora & Bintang, ade cerita baru plak ...
Cinta Melody ...
best ke? ntah la ...
x pernah tgok pun heroin cite ni ...


ni ade sedikit sinopsis nye ...


Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa berkeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.

Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran di antara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.

Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.

Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.

Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya? Saksikan semuanya dalam Cinta Melody

Versi BM - Kate & Putera William

Perkahwinan gilang-gemilang


PUTERA William dan isterinya Catherine, Duchess of Cambridge, menaiki kereta kuda Diraja, State Landau 1902 menuju ke Istana Buckingham selepas majlis perkahwinan mereka di Gereja Westminster Abbey, semalam . - REUTERS


LONDON 29 April - Dengan senyuman tenang sambil menyarung sebentuk cincin perak di jari manis kiri Kate Middleton, Putera William hari ini sah bergelar suami dalam satu upacara gilang gemilang yang diadakan di Gereja Westminster Abbey, tengah London hari ini.

Penyatuan dua jiwa melalui ikrar perkahwinan yang dilafazkan kira-kira pukul 6.25 waktu Malaysia itu turut disaksikan lebih dua juta penonton di seluruh dunia dan dihadiri kira-kira 1,900 tetamu diraja di gereja tersebut.

Putera William yang segak berbaju uniform merah tentera Ireland kelihatan tenang menyapa ketibaan Middleton dan sesekali menjeling ke arah pengantinnya yang anggun berpakaian gaun putih gading rekaan Sarah Burton dengan tiara serta layah panjang.

Hanya dengan perkataan 'saya sudi', Middleton yang nampak gementar tetapi terus melemparkan senyuman selamat bergelar isteri selepas bertukar ikrar di hadapan Ketua Biskop Canterbury, Rowan Williams.

Istana Buckingham hari ini turut mengurniakan gelaran Duke dan Duchess of Cambridge kepada pasangan berusia 29 tahun itu sejurus mereka berkahwin.

Sama seperti hari bahagia Putera Charles dan Puteri Diana pada 29 Julai 1981, perkahwinan diraja kali ini turut menarik perhatian dunia serta rakyat Britain apabila kira-kira sejuta penduduk memenuhi laluan perarakan ke Westminster Abbey.

Terdahulu, Putera William yang diiringi pengapit yang juga adiknya, Putera Harry tiba di gereja tersebut kira-kira pukul 5.20 petang waktu Malaysia diikuti Middleton bersama bapanya, Michael, pada pukul 6.05 petang.

Selepas majlis perkahwinan di Westminster Abbey, pasangan Duke dan Duchess of Cambridge itu diarak menaiki kereta kuda State Landauke 1902 yang pernah digunakan Putera Charles dan Puteri Diana semasa perkahwinan mereka ke The Mall untuk melambai kepada rakyat dari balkoni dan ke Istana Buckingham bagi majlis resepsi dihadiri 650 tetamu.

Majlis perkahwinan itu turut dihadiri keluarga diraja dunia antaranya Putera Albert II dari Monaco bersama Charlene Wittstock dan Yang diPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Permaisuri, Tuanku Nur Zahirah serta selebriti terkenal seperti David Beckham dan isterinya, Victoria. - AFP


ehsan artikel: utusan malaysia

Anak kedua Rita Rudaini

Rita Rudaini selamat lahirkan anak kedua


Rita Rudaini Mokhtar selamat melahirkan anak keduanya di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 29 April – Pelakon Rita Rudaini Mokhtar, 35, selamat melahirkan anak kedua di sebuah hospital swasta, di sini hari ini.

Bayi seberat 2.75 kilogram yang lahir sekitar pukul 1.26 petang itu diberi nama Airit Rafqa Arjuna.

“Keadaan Rita sudah stabil dan syukur kepada Allah kerana semuanya sudah selamat.

“Rita bersyukur kerana tidak berhadapan dengan sebarang komplikasi sewaktu melahirkan dan anak juga lahir dengan sihat,” kata Rita kepada Utusan Malaysia.

Pelakon itu juga berharap agar kehadiran Arjuna akan menambah lagi seri dalam kehidupan rumah tangganya dengan suami, Aidil Zafuan Abdul Radzak, 24.

Anak pertama pasangan ini, Airit Rayyan Rizqin kini berusia hampir dua tahun.

Mengenai makna di sebalik nama bayi berkenaan, kata Rita, dia suka kepada perkataan Arjuna yang berkaitan dengan sifat gagah perkasa dan kepahlawanan.

“Bayi inilah ‘wira’ yang menyelamatkan saya pada ketika dilanda pelbagai masalah selama mengandungkan dia.

“Apa juga dugaan dalam rumah tangga ayah dan ibunya, Arjuna tetap gagah dan bertahan di dalam kandungan saya. Sebab itu saya letak dia sebagai arjuna kepada kami sekeluarga,” kata Rita.


wow ... congrats rita & zafuan ...

Friday, April 29, 2011

Puteri Diana vs Catherine Middleton

ehem ... ehem ...
ni saje upload gambar Puteri Diana vs Catherin Middleton


ni first public kissing Puteri Diana & Putera Charles ...


ni plak Catherine Middleton & Prince William ...
sama kan ... hehe


cube korang tengok cincin Puteri Diana & Catherine ...
SAMA kan uolls ...


aku suke gambar ni ...
nmpak matured sangat Catherine tu ...
tp xleh lawan kejelitaan Puteri Diana ...


ni mase Puteri Diana kawen ...


ni plak Catherine ...

tengok gambar bawah ni .......
sangat GOJES kan Puteri Diana ... hehe

Duke & Duchess of Cambridge

They came, they stunned, they said "I will!"

Prince William and Catherine Middleton officially became husband and wife at Westminster Abbey on Friday -- taking on the new titles of Duke and Duchess of Cambridge.

After making an immediately-iconic entrance in a custom-designed wedding gown by Alexander McQueen's Sarah Burton with her father Michael and sister Pippa at her side, the Duchess, 29, went through the doors of Westminster Abbey.


Radiant in her gown (which featured a two meters, 70 centimeter train), Middleton was greeted by her groom, 28, for the first time. "You look beautiful," Duke William mouthed to her.

After walking down the aisle with her father, she and William stood at the altar as the Archbishop of Canterbury conducted the simple ceremony.

Asked the Archbishop: "William Arthur Phillip Louis, wilt thou have this woman?"

"I will," William replied.


"Catherine Elizabeth, wilt thou have this man?"

"I will," the bride said.

After William the ring on his love's finger, the Archbishop declared: "I pronounce that they be man and wife together.


CONGRATULATIONS!!!!!






AU - Junior MasterChef

ehem ... ehem ...

ni antara fevret show yg cik rai suke ...

syok je tgok bebudak ni pandai masak ...

contestant show ni utk budak2 berumur 8-13 tahun ...



ini la pemenang utk season 1


Junior MasterChef Australia is an Australian competitive cooking game show. It is a spin-off of MasterChef Australia, itself an adaptation of the British show MasterChef, and features contestants aged 8 to 12. The first season of the show began production in July 2010 and included 50 contestants. Over 5,000 children from around the nation auditioned for the series.

Gary Mehigan, George Calombaris and Matt Preston returned alongside new judge, Anna Gare.Callum Hann has also been involved in the series.

In contrast to prior series, Junior MasterChef Australia is produced by Shine Australia. The promo was seen during the final episode of MasterChef Australia (Season 2). The series premiered on Sunday, 12 September 2010.[



untuk season 1, dh ade pemenang ...
ISABELLA ...

yg season 2 thn 2011 ni ..
tunggu la kemunculan nye bln may ni, ok!

The second series of Junior MasterChef Australia has been confirmed by Channel Ten and will air sometime in 2011. Auditions have been opened for anyone aged between eight and twelve years old during the period from 13 June to 28 October 2011 and they close by 6 May 2011. All four judges from the first season, George Calombaris, Gary Mehigan, Matt Preston and Anna Gare, are all returning to season 2. The show will be aired sometime in 2011.

Tuesday, April 26, 2011

Apix's Wedding

ehem ... ehem ...
ni ade gambar sket sekitar majlis kawen apix ...
korang tengok la yeak ...
ni pOn cik rai copy dr FB aidil ... hehe
edit2 sket je bg gambo chantek ...
[chantek la sgt edit nye ... huhu]


waktu akad nikah ...

pelamin impian mereka ...

wajah happy apix ...

kawan2 yg hadir ... ;)

the gurlz ...

kawan2 lagi ...

the boyz ...

CONGRATULATIONS AFIQ & SHAHI ...

Sunday, April 24, 2011

Chop Chicken

ehem ... ehem ...
ni nak tunjuk sket gambar2 fevret foOd cik rai ...
Chicken chop ...
mmg pantang dgn western, mesti nak cube ...
eheheh ...
i loikeeeeeee ...

ni chicken chop kat genting sempah ...
kedai ni mmg jual western sahaja ...
fevret abah cik rai ni kalau nak tau ... ;)
cube tgok cara serve die ...
gune hot pan & kuah letak dlm mangkuk aladin ...
bile curah saje kuah ke atas ayam tu, maka berbunyi-bunyi lah seperti sdg memasak ... hehe



yg ni plak chicken chop kat Bentong Rest House ...
not bad la ...

yg ni plak chicken chop kat Restoran Naim ...
rase nye biase2 aje ... boleh la makan ...

ade bnyk lg yg cik rai cube, tp x sempat nk snap gambar ..
insyaAllah akan dtg ... eheheh

Style (2)

ehem ... ehem ...
post lg ... xtau nak wt ape ... hehe

cube korang tengok video ni ...
sangat naisssssssss ...
korang KLIK SINI ok!!!

Style ...

ehem ... ehem ...
post kali ni saje je ...
xtau nk wt ape kat umah ni sorg2 ...
sambil2 dengar FunkerFm, sambil2 tgok gambar ...
terjumpe plak gambar2 pengantin .. hehe
ok, cube tgok gambar2 kat bawah ni ...

ini serina ... anak chef wan ...
cik rai teruje dgn gaya die pegang bunga tangan tu ...
naisssssssssss kan??? hehehe ...
tingin plak nk pegang dgn gaya mcm tu ...
pendapat cik rai, kalau pegang dgn gaya yg mcm tu sgt2 la naisssss nye
sebab ...
akan manik2 baju yg kat tgh2 badan x akan terlindung ...
bukan ke naissssssss tu ...
selalu nye org pgg bunga tangan kat tengah2 ...
itu akan melindungkan style baju si pengantin perempuan ...
x gitu? heheh
td tgok nona pun sama ...
pengantin perempuan tu pegang bunga tangan di sisi ...
pas2 mase nak naik tangga ke pelamin, si pengantin lelaki pegang tangan pengantin perempuan dgn sytle mcm nak ajak menari ...
wahhhh ... naissssssssss lg ...
cik rai suke!!!!!!!!
\O/ \O/ \O/ \O /\O/


ni lg 1 cik rai teruje ...
cube tgok baju pengantin tu ...
naisssssssss kan??
songket tuuuuuu ....
die design kot dr kain songket ...
oh, sangat chantek!!!!!!
i likeeeeeeeeeee ....
nak baju mcm ni la ...
nak kaler ijau lumut bleh? heheh
ok, nt kite try search yea ...
heheh ...

menyorok? x dah ...

Polis tidak lagi menyorok




SHAH ALAM 23 April - Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, polis kini tidak lagi menggunakan pendekatan menyorok atau bersembunyi di sebalik sebarang objek ketika mengadakan operasi mengesan pesalah trafik.

Sebaliknya, beliau berkata, anggota polis akan lebih banyak menonjolkan diri serta mengeluarkan saman secara bersemuka mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

Beliau bagaimanapun menegaskan, saman ekor dan operasi trafik tetap akan diadakan seperti biasa bagi mengesan pesalah-pesalah trafik.

Menurutnya, menerusi pendekatan itu, semua pengguna jalan raya akan dimaklumkan mengenai kewujudan sekatan dan operasi di hadapan mereka menerusi papan tanda elektronik dan sebagainya.

"Ini bermakna setiap operasi (sekatan) dijalankan, pengguna akan tahu dan jika masih berdegil, mereka akan disaman.

"Ini bermakna, polis tidak akan lagi bersembunyi di sebalik pokok atau tiang lampu, kita akan saman terus dan kalau kena saman jangan lupa bayar.

"Untuk itu, polis akan menggunakan bantuan kemudahan teknologi canggih untuk mengesan mereka (pesalah trafik) seperti kamera litar tertutup (CCTV) dan sebagainya," katanya.


ehem ... ehem ...

lepas ni akan selalu nampak polis di setiap jalan la yea ...

highway lg ...

kat highway la org selalu bawak laju ...

Tan Sri dah sihat

Ismail Omar dibenar keluar dari hospital

24/04/2011 2:40pm

KUALA LUMPUR 24 April - Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar hari ini dibenarkan keluar dari wad Hospital Pantai Kuala Lumpur selepas dirawat akibat kepenatan sejak Jumaat lepas.

Difahamkan, beliau telah pulang ke kediamannya di Bukit Antarabangsa, Hulu Klang pada kira-kira 12 tengah hari tadi dan akan berehat untuk beberapa hari sebelum kembali bertugas.

Sementara itu, jurucakap Pusat Media Bukit Aman mengesahkan Ismail sudah sihat dan dibenarkan keluar dari hospital itu.

Ismail, 57, dimasukkan ke hospital itu selepas mengadu tidak sihat ketika menghadiri Perhimpunan Bulanan Polis Diraja Malaysia di Bukit Aman pada Jumaat. - Bernama


kesian Tan Sri KPN kite ...

banyak sgt agak nye jenayah kat malaysia ni ...


POCO-POCO

Tiada percanggahan mengenai tarian senaman poco-poco - Mufti Kelantan

24/04/2011 12:24pm

KOTA BAHARU 24 April - Tiada percanggahan fatwa antara Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan yang membolehkan tarian poco-poco dengan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang mengharamkan tarian itu, kata Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Beliau berkata, umat Islam harus melihat kedua-dua keputusan itu dari skop yang lebih luas dan menyeluruh sebelum memberi pandangan masing-masing.

"Saya tidak nampak ia wujud percanggahan pendapat berhubung isu itu jika penilaian dibuat secara menyeluruh dan mendalam dari sudut kepentingan kepada pengamal-pengamal senaman itu,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas keputusan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung isu itu yang memutuskan masyarakat Islam di Malaysia boleh terus mengamalkan tarian poco-poco selagi tidak bertentangan dengan ajaran Islam dan garis panduan Amalan Kebatinan Dalam Persembahan Kesenian Tradisional Masyarakat Melayu 2007.

Mohamad Shukri berkata, isu itu tidak mengelirukan umat Islam jika mereka benar-benar memahami tentang konsep dan tujuan pengamalannya.

"Mana-mana amalan boleh dilakukan umat Islam asalkan ia tidak bertentangan dengan agama Islam dan menyerupai agama lain, dan jika ia hanya melibatkan anggota fizikal untuk kesihatan,” katanya.

Beliau berkata penglibatan seseorang dalam apa juga dan menyerupai agama lain dan bertentangan dengan ajaran Islam, adalah haram.

"Tetapi dalam konteks tarian senaman poco-poco ini pada pandangan saya ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam,” katanya.

Sebelum ini, timbul keraguan apabila tarian poco-poco yang banyak diamalkan masyarakat di negara ini diharamkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin, berkata umat Islam boleh mengamalkan tarian atau senaman itu selagi mematuhi panduan termasuk etika berpakaian, tiada pergaulan bebas, mistik, ritual, kebatinan, tahyul dan khurafat yang boleh jejaskan akidah.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu menghormati keputusan Perak mengharamkan poco-poco di negeri itu Januari lalu. - Bernama

Panas ... Panas ...

ehem ... ehem ...
panas ni panas ...
gosip weh .. muahaha
tp xleh mention la kat blog ni sebab sume org bleh search MS ni ..

ok, 23 april, pegi kenduri kawen member sekolah rendah ...
tp cik rai xde gambar nye sbb malas nk bwk kua camera td ...
cukup la dh ade 2 cameraman tuh ...
so, nt la cik rai update gambo kawan cik rai tu yea ... heheh
punye la panas pegi kenduri td ... berpeloh uolls ...
so, after abes kenduri, cik rai & 2 org kawan pergi ke Kalai's Spa ...
[best wooo... sejuk sini ... ]
so, cik rai pun promote la Kalai's Spa tu kat kawan2 cik rai ...
lastly kawan cik rai buat threading ...


ha, ni la 2 org kawan cik rai tu ...

siap je threading, kitorang ngeteh kat oldtown white Coffee ...
[tp x munim teh pon ... ahahah]


tgh tulis order ni ...

so, after bergusip2 di sini, baru lah kitorg pulang ke rumah ...

ehem ... ehem ...
malam pulak ...
tibe2 ibu cik rai ajak teman die keluar jenjalan ...
sekali pegi KL uolls ...
syok abes ...
lame kan x ronda KL waktu memalam ...

so, after kenduri siang td, mmg teringin la sgt nk mkn sarawak laksa ...
tetibe kan ...

malam ni td dpt tros makan sarawak laksa ni ...
walawey ... i loikeeeeee ...
tibe2 teringin & tros dpt mmg sgt best la kan ...
nak lumpat2 jap ... \O/ \O/ \O/

ini choc indulgence & Kids Set ...

ini lasagna ..
kalau x teringin ke sarawak laksa td, mmg baham mende alah ni tros ...

ni la geng resepi rahsia malam ni td ...

lepas makan2 lepak kat KLCC kejap ...
pastu plak pegi uptown danau kota ...
bleh plak terjumpe dgn kawan skolah, kawan se-U ... fathiyah ..
hehe .. lama gak x jumpe die ..
mlm ni td baru jumpe ...


Thursday, April 21, 2011

PUTD - Open Day

ehem ... ehem ...

ni nak cerita sikit pasal Open Day Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD)

PUTD merupakan salah satu unit dalam Tentera Darat ...


hari terbuka yang diadakan selama tiga hari bermula 1 April lalu itu, bukan hanya mempamerkan aset dan kecekapan PUTD malah turut menghimpunkan kira-kira 20 agensi kerajaan dan swasta.

Antara yang terlibat adalah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Tentera Darat dan syarikat Airod Sdn. Bhd. serta Zetro Sdn. Bhd.

Peara pengunjung tidak melepaskan peluang bergambar terutamanya bersebelahan dan di dalam helikopter Agusta A-109 LOH milik PUTD dan helikopter Mi-171 yang menjadi aset Jabatan Bomba dan Penyelamat selain pesawat ringan milik kelab-kelab persendirian.

Turut menarik perhatian ramai adalah kenderaan pemusnah bom kawalan jauh, Wheel Barrow MK 7 dan Bomb Tech Defender yang digunakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Aksi penerjunan payung terjun daripada penerjun Grup Gerak Khas (GGK), 10 Briged Para dan PUTD juga berjaya memukau ramai.

Malah para pengunjung turut kagum melihat ketangkasan aksi Tentera Darat turun daripada helikopter Agusta A-109 LOH yang 'terapung' di udara dengan menggunakan tali.

Secara umumnya, hari terbuka yang berkonsepkan pameran dan karnival udara itu melibatkan pameran statik pesawat, 'joyride' pesawat, pertunjukan payung terjun, demonstrasi anjing perang dan pertandingan mewarna.

Menurut Pengarah PUTD, Kolonel Mohd. Shabree Hussein, hari terbuka tersebut mendapat sambutan 'hangat' apabila dikunjungi kira-kira 30,000 orang.

Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim turut mengunjungi hari terbuka tersebut.

Hadir sama Panglima 3 Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Razali Ahmad; Panglima 7 Briged, Brigadier Jeneral Datuk Abu Musa A. Rahman; Pegawai Memerintah Rejimen 881 PUTD, Leftenan Kolonel Abd. Razak Haron dan Timbalan Ketua Polis Daerah Kluang, Deputi Supritendan Mohamad Nor Mohamad.

PUTD yang ditubuhkan pada 11 Mac 1995 mempunyai satu skuadron iaitu No. 881 Skuadron yang berpangkalan di Kem Mahkota, Kluang, Johor.

Pasukan itu kini mempunyai 11 helikopter tinjauan ringan Agusta A-109 LOH dan 67 juruterbang yang dilengkapi kemahiran taktikal bersesuaian dengan keupayaan pesawat digunakan.

PUTD adalah satu kor di dalam Tentera Darat Malaysia yang berperanan memberikan bantuan udara di medan tempur kepada unit-unit Tentera Darat.

Buat masa ini, PUTD dilengkapkan dengan helikopter dalam peranan perhubungan dan tinjauan di medan tempur. Tentera Darat Malaysia merancang untuk melengkapkan PUTD dengan helikopter penggempur pada masa akan datang.

Peranan PUTD termasuk memberi sokongan taktikal kepada formasi Tentera Darat, tinjauan medan tempur, beroperasi sebagai sebahagian daripada satu pasukan gabungan senjata dan menjalankan operasi mencari serta menyelamat.

Tentu ada yang masih ingat laporan media tentang PUTD membuat penerbangan ihsan menghantar jantung dan paru-paru seorang penderma di Muar yang disahkan mati otak ke Kuala Lumpur bagi pembedahan pemindahan organ di Institut Jantung Negara (IJN) pada 5 Januari 2009.

Helikopter Agusta A109LOH itu melakukan penerbangan dari padang ragbi di Tanjung Emas, Muar pada pukul 5.30 petang dan mendarat di padang Hospital Kuala Lumpur (HKL) kira-kira pukul 6.10 petang, sebelum organ itu dibawa dengan van menuju ke IJN.

ATM: Jangan timbulkan fitnah

KUALA LUMPUR 20 April - Para pegawai dan anggota tentera diberi amaran keras supaya tidak menimbulkan fitnah sehingga melanggar undang-undang negara kerana ia boleh memberi implikasi besar terhadap kerjaya masing-masing.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, perbuatan itu tidak boleh dimaafkan sama sekali kerana warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sepatutnya berperanan menjaga keselamatan dan kemakmuran negara.

Sebagai contoh katanya, perbuatan pegawai risik tentera, Kolonel Azmi Zainal Abidin yang menyebarkan fitnah mengenai keterlibatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembunuhan seorang wanita Mongolia beberapa tahun lalu tidak dapat diterima sama sekali.

"Fitnah yang disebarkan Kolonel Azmi sehingga menyebabkan (penulis blog) Raja Petra Kamaruddin membuat Akuan Bersumpah memberi implikasi besar ke atas perundangan negara.

"Beliau (Azmi) kini digantung tugas sejak Jumaat lalu dan sudah tentu perbuatan itu perlu dibayar dengan harga yang amat besar," katanya


Wednesday, April 20, 2011

Tudung Fevret Cik Rai

ehem ... ehem ...
ni nak promote tudung sikit ...
cik rai selalu belu tudung kat akk ni ...
via online la tapi ...
just order & bank in duit je ...
cik rai mule ber-jinak2 membeli dgn akk ni sejak bulan puasa ari tu ...
yela, mase tu nak cari tudung raya ... hehe
rasanye dh hampir 30 helai beli ..
siap jual lg ... ade org order ..hehe
so, koang bleh la singgah kat FB akak ni ...
D' Mahligai Scarf ... klik je k


ni sample tudung yg terbaru ...
nama nye Avisa

HARGA RUNCIT DAN BORONG :-

SIZE M : RM33 (RUNCIT), RM22.50 (BORONG)


yg ni Avisa Twist Curl ... chantek kan???

ni contoh kaler pink ...

ni plak siza L & XL ...

dan yg ni plak Rosa Sulam ...
chantek la plak kan ...
heheh ...
pergi la order ...
klik je SINI ...

Bodyguard

baru aje sudah tengok cerita kat sebelh ni ...
agak best jugak la ...
nape x pernah tau pun wujud nye filem ni?
eheheh ...

tgok dvd je td ...
tu pun pinjam kat org ...
so, sesapa yg suke action movie, pukul2 org, bunuh2 org, tgok la cite ni ... heheh



Tuesday, April 19, 2011

Tentera Darat Bertaraf Dunia

ehem ... ehem ...
korang nak tau x???

Pegawai dan anggota Tentera Darat Malaysia pada masa kini telah menunjukkan tahap profesionalisme, keterampilan serta disiplin yang tinggi sehingga layak diiktirafkan bertaraf dunia. [cik rai bangga giler]

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, ini kerana pegawai dan anggota Tentera Darat membuktikan bahawa mereka telah lama keluar dari kepompong atau bukan lagi ‘hero’ atau jaguh kampung kerana menawarkan perkhidmatan di peringkat antarabangsa.

“Semua anggota (Tentera Darat) harus berbangga kerana penugasan di bawah panji-panji PBB (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu), telah mendapat sanjungan dan pengiktirafan masyarakat dunia hasil daripada komitmen, dedikasi dan tahap profesionalisme yang ditunjukkan sewaktu menjalankan tugas,” titah baginda.

yang terbaru TDM telah melaksanakan 1 tugasan ...

iaitu ...

penugasan global

pegawai dan anggota Tentera Darat kini berpeluang menjelajah dunia, menimba pengalaman dan pengetahuan baru melalui interaksi dengan warga tentera negara lain serta dengan masyarakat setempat.

"Tentera Darat sedar bahawa keamanan dan kemakmuran global merupakan tanggungjawab kolektif di arena antarabangsa dan sangat proaktif serta komited dalam melaksanakan tanggungjawab kolektif ini di seluruh pelosok dunia," titah baginda.

Green Green Grass By The River

ehem ... ehem ...
ni nak cite sikit pasal drama cina yg cik rai suke waktu kecik2 dulu ...
cite ni ber-kisah kan tentang kasih sayang ...
mmg sgt best ...
dulu kecik2 cik rai layan cite ni dgn mak cik rai ...
ingat lagi tau ...
mmg tiap2 petang duk canguk depan tv ... huhu




ha, korang tengok tahun kat gambar kat bawah tu ...



1992 tau ..
mase tu cik rai baru 7 tahun ...
hebat yeak, 7 tahun dh tgok cite cm ni ..ahahha
tp kan maybe cite ni release thn 1992 ...
cite ni smpai kat malaysia ntah tahun bile ..
yg pastinye 90 an la ..
mase sekolah rendah lg ...


p/s: nak cari la dvd die ... tp nk cari kat mana yeak?????????



Monday, April 18, 2011

Karak Laluan Puaka? Iye ke?

ehem ... ehem ...
btol ke karak tu laluan puaka?
korang pernah jumpe puaka ke kat situ?
sebab ape KRU kata laluan tu puaka?
KRU buat cite hantu konon nya karak tu berpuaka .. buat nya ade hantu sebijik cam dalam cite tu, wt naya jek ... huhuhu



hurm, pd pendapat cik rai la kan, karak tu x ber-puaka ...
tapi, kat situ banyak eksiden berlaku ..
eh, silap ... excident ... [tula penting nya english education] ;P
boleh dikatakn setiap hari ade eksiden ...
ini bukan fakta tipu tau ... fakta btol ni ...
sebab ayah cik rai keje bomba ...
so, mana2 eksiden yg berlaku sekitar bentong ni, mmg M.S tau la ... hehe

so, hati2 la semasa memandu ...
ade yg kata ternampak hantu, sebab tu eksiden ... [erk, yeke?]
ajal maut tu di tangan tuhan ... bukan sebab hantu ... ;)

hati2 memandu kat sini ... banyak eksiden berlaku ...

selekoh ni bahaya .. hati2 yea ...
ade1 lg selekoh bahaya .. lg bnyk eksiden kat situ ...
xde lak gambar nye ..
lain kali cik rai lalu, cik rai snap ok? heheh



ape dah jadi - Part 2

ATM tiada maklumat dakwaan Kolonel Azmi

Pegawai perisikan tentera, Kolonel Azmi Zainal Abidin perlu bertanggungjawab sepenuhnya di atas tindakannya menyalurkan maklumat kepada Raja Petra Kamaruddin seperti didedahkan oleh pengendali laman web antikerajaan itu baru-baru ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak ada kena-mengena dengan penyaluran maklumat yang merupakan komplot bagi memfitnah Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor berhubung pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

"Saya ingin memaklumkan bahawa pihak tentera tidak ada maklumat sebagai mana disebut oleh Azmi dan apa yang berlaku ialah tanggungjawab beliau yang telah memfitnah pemimpin negara (Najib) dan isterinya, Rosmah," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Raja Petra baru-baru ini mendedahkan Azmi bertanggungjawab menyalurkan maklumat kepadanya dalam satu komplot bagi memfitnah Najib dan Rosmah berhubung pembunuhan Altantuya.

Ahmad Zahid berkata, beliau dimaklumkan bahawa Azmi telah digantung tugas mulai Jumaat lalu dan siasatan dalaman telah pun dilakukan ke atas pegawai itu bermula pada hari yang sama.


Saturday, April 16, 2011

Pudu oh Pudu

ehem ... ehem ...
ni nak cite sket pasal sejarah Puduraya Terminal ...
Puduraya ni stesen bas utama kat Kuala Lumpur
Ia dibuka pada tahun 1976 oleh Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Hussein Onn
Puduraya ni tersangat la bz nye bile musim cuti ...
ala, wiken pun bz jugak ...

tapi kan ... puduraya sekarang berwajah baru ...
nak tengok???
pegi la puduraya sendiri ...
hakhakhak ... gurau jek ...
ni ha gambau nye ...
chantek kan???