" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Saturday, March 24, 2012

HUT PDRM - 205

ehem ... ehem ...

24 Mac 2012 ...
genap 205 tahun Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysian Police)

mari kita dengar video dr Mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Nor



PENUTUPAN JALAN SEMPENA HARI POLIS KE 205 TAHUN: Sempena sambutan Hari Polis ke-205 Tahun di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, penutupan jalan akan bermula pada 6 petang hingga 12 tengah malam Jumaat 23/3/2012 untuk raptai dan 3 petang hingga 2 pagi pada Sabtu 24/3/2012 untuk sambutan Hari Polis.
.
Antara jalan yang terlibat ialah Jalan Kinabalu ke laluan susur ke Bukit Aman, Jalan Hishammuddin/ Jalan Raja, Jalan Hang Kasturi/ Jalan Leboh Pasar Besar/ Jalan Mahkamah Persekutuan dan Jalan Tuanku Abdul Rahman/ Jalan Tun Perak ke Dataran Merdeka.

berikut ada sedikit gambar raptai sempena Hari Polis yg ke 205




SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE 205
POLIS DIRAJA MALAYSIA!!!







Friday, March 16, 2012

Nasyid Fevret Pilihan

assalamualaikum & selamat pagi kawan-kawan ...

korang suka dengar lagu nasyid tak?
kalau suka, kumpulan nasyid mana pilihan korang?
Raihan? Rabbani? InTeam? Hijjaz? UNIC?
dan banyak lagi la kumpulan nasyid sekarang ..
kalau masa belajar kat uia dulu, boleh kenal sume kumpulan nasyid yg ada kat Malaysia ni. tp sejak dh abis belajar, banyak yg ketinggalan ...

tapi kan, dalam banyak2 kumpulan nasyid tu korang pernah dengar tak kumpulan nasyid Shoutul Amal?

mereka ni berasal dr Terengganu, Malaysia ..
mula-mula cik rai mengenali Shoutul Amal sejak rakan sekelas memperkenal kan ... kebetulan pulak rakan sekelas tu ketua nasyid masa sekolah dulu ... maka nya, sejak itu lah kenal Shoutul Amal ni ... kumpulan ni aktif tahun 2000-2006 ...

*ada org dewasa & kanak-kanak*
suara lunak merdu je
sekarang ni dorg mesti dah besar kan?

bagi yg x pernah dengar, jum layan lagu-lagu Shoutul Amal ..
ni antara fevret cik rai laaaa


Janji Tuhan Pasti Berlaku



Sedarlah Insan


Nostalgia








Guru ku



Manusia





Monday, March 12, 2012

Bertunang dah kau Tqah!!!

ehem ... ehem ...

entry kali ni nak review kawan baik aka BFF cik rai bertunang ...
nama nya Atiqah Liyana ...
FYI, kitorang berkawan sejak tadika lagi ..
sama-sama tadika, sama-sama sekolah rendah, sama-sama sekolah menengah (sama kelas dari form 1-form 5) & sama-sama Matrik UIA kat PJ dan sama-sama menuntut di UIAM Gombak tapi kuliyyah lain2 ...

pada 11 Mac 2012, tepat jam 12.15 tgh hari, Atiqah & pasangan nya Khairul di isytiharkan bertunang .. ok tqah .. ko memang x dengar apa yg family dua belah pihak bincangkan ...
terasa naik bulu roma aku masa di-isytiharkan tu .. alhamdulillah :)
aku xtau la apa kau rasa masa aku bertunang dulu huhuhu
kalau dah bertunang, naik bulu roma ..
kalau kau nikah esok, mau menangis aku hihihi
*eh, ni gambar kami masa cik rai bertunang 2 bulan lepas*


*ini gambar masa form 5*

*gambar masa sekolah*

and yeah!!! sejak kenal dia dari kecik, tqah x pernah bercinta ... tau dia bercinta pun, masa dh kerja, 2 tahun lepas kalau x silap .. tunang dia adalah cinta pertama nya ... happy sangat bila mula2 dengar nak bertunang dulu ... masa cik rai bertunang la dia bagitau dia akan bertunang jugak bulan 3 ...
and yeah! masa mula-mula nampak tunang face to face dulu, atiqah liyana ada skali di sisi .. cuma dia x perasan sebab dia x alert masa tu .. (lihat gambar berikutnya)

*masa ni beliau ada kat depan mata*
tapi tak kenal la kan
nampak gitu-gitu je
wedding Mahathir: nak tengok gambar lebih banyak & menarik lagi?


suka sangat dapat join diorang dating ... walaupun masa tu cik rai belum ada pasangan (pakwe), belum ada tunang ...
and yes!!! mereka bercinta dulu sebelum cik rai bercinta :p

happy for both of u ...

*sebelum & selepas make up*
MUA by Farah Ema (adik cik rai)

*chantek sangat .. 1st time mekap ni*

*i like ekspresi muka tqah tu*



*three of us*
kawan baik

*hantaran tqah to khairul*
bunga rampai & kek toada dalam gambar

*saat cincin disarungkan*
*pandang sini.. pandang sini*

*hantaran both side*

kawan-kawan yg hadir ..
semua ex-UIAM , kecuali inna dua dari kanan
inna jiran tqah, kawan kitorang jugak :)

ini lah bride to be & groom to be 2013


semoga berbahagia & berkekalan ...
TAHNIAH!!!


Tuesday, March 6, 2012

Kelengkapan Makan Beradab

ehem ... ehem ...

yeah! tengah rajin nak update blog ni ...
walaupun tulis eh taip x berapa banyak sangat pun ...
tapi biar lah gambar men-cerita-i nya punnnnnn :D

nak bgtau ... beberapa kelengkapan untuk makan beradab Raikan Detik Indah R&R sudah dibeli.
untk makluman semua, cik rai tak guna servis catering ...
kami masak gotong royong jek ...

insyaAllah nanti ada DUA Pakatan ...
1 dr Felda Lurah Bilut, 1 dr Taman Desa Damai ...
sebab apa ada DUA ni???

ok, sebab dia ...
Pertama: keluarga cik rai memang dh lama jadi pakatan bilut ... dulu2 berangan nak wat majlis kahwin di kampung ... ala-ala kampung la kan ... so, felda lurah bilut la menjadi pilihan ... tapi tak jadi buat kat situ sebab rasa macam kecik plak kawasannya .. oh FYI, rumah yg cik rai cakap ni cik rai jadikan Homestay ... sesiapa yg tersesat kat Bentong, xde tempah bermalam, boleh la check in kat homestay cik rai ...

Klik link ni, kalau nak tengok gambar Homestay



Kedua: kat taman ni ada pakatan jugak .. yg bertuah nya, abah angkat cik rai ketua rukun tetangga perumahan ni ... so, mudah la dia nak kerah tenaga penduduk untuk bergotong-royong .. lagi pun pakatan memang dah jadi aktiviti penduduk di sini ...

dah boleh bayangkan dua-dua pakatan ni ... lebih kurang 100 orang bekerja bersama-sama ...

wah, tetibe panjang plak entry ..
jum la layan gambar ...
barang keperluan yg diperkatakan tuuuu

*jug air*
ada 4 pieces ...

*gelas*
ada 2 set, so 6 pieces ...
4 orang tetamu kehormat akan menikmati minuman di gelas ini ..
siapakah yg bertuah itewww? :D

*combination of two things*

masheh mak!!!


ops!!! lupa nak snap pic pinggan ... next entry mungkin :))))

Monday, March 5, 2012

2 pelancong India maut nahas di Genting Highlands

Nahas di Genting: Penyelamat terpaksa pecah bumbung bas keluarkan mangsa tersepit


KUALA LUMPUR: Polis dan anggota penyelamat terpaksa memecahkan bumbung bas persiaran yang terbalik ketika menuruni pusat peranginan Genting Highlands, awal pagi tadi, bagi menyelamatkan mangsa yang tersepit.

Setakat tengah hari tadi, dua pelancong warga India terbunuh selepas bas yang membawa 22 penumpang itu terbabas sebelum terbalik di Kilometer 4.5, Jalan Genting Highlands-Kuala Lumpur, jam 7.55 pagi.

Bas berkenaan yang dilaporkan membawa pelancong India dari pusat peranginan itu menuju ke ibu negara, dilaporkan hilang kawalan sebelum merempuh tembok pembahagi jalan.
Kejadian mengakibatkan semua 22 penumpang serta dua pemandu bas yang juga warga tempatan, tersepit selepas bas yang disewa daripada Syarikat Star Mart Ekspres itu terbalik.


Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Mohd Yusri Hassan Basri, berkata mangsa yang terbunuh adalah seorang wanita berusia 55 tahun yang mati di tempat kejadian manakala seorang lagi mangsa adalah lelaki yang disahkan meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

"Kita terpaksa memecahkan bahagian bumbung bas bagi membawa keluar semua mangsa termasuk menarik mereka yang tersepit dicelah-celah bumbung bas yang pecah akibat kemalangan itu.

"Pihak penyelamat diketuai Jabatan Bomba terpaksa membawa keluar mangsa seorang demi seorang dan membawa keluar mangsa dengan berhati-hati bagi mengelak mangsa mengalami kecederaan lebih serius.
Katanya, kebanyakan mangsa yang parah dikejarkan ke HKL bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Sehingga kini pihak polis menahan pemandu bas berkenaan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 atas kesalahan memandu dalam keadaan merbahaya hingga mengakibatkan kematian.

"Kita juga masih menyiasat sama ada kejadian berpunca daripada masalah sistem brek bas atau bas dipandu dalam keadaan laju ketika menuruni bukit dan melalui selekoh," katanya.

Sementara itu, Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah menerusi Ketua Polis Pahang menyampaikan ucapan takziah terhadap semua mangsa yang terlibat....











Oleh Safeek Affendy Razali dan Nor Azizah Mokhtar
bhnews@bharian.com.my
2012/03/05

Claudia Joy aka Kim Delaney

ehem ... ehem ...

mari lihat gambar-gambar Claudia Joy atau nama sebenar nya Kim Delaney

lagum dengan kecantikkan & kredibiliti beliau dalam siri Army Wives ...

Watak yg sangat bertanggungjawab & penuh emosi ...

adore sangat dengan beliau neh hihihi

*chantekkk*

*she's in blue*
lagiiiii chantekkkk

*navy blue?* hehehe

*penyolong kuat suami*
tak kira apa situasi ... sentiasa menyokong ...

FYI, Army Wives ni dah ada 6 Season ...

Season 1, 2, 3, 4 cik rai x pernah missed ...

season 5 jek yg missed ...




*latest season*
baru start bulan Mac 2012



Sunday, March 4, 2012

Inspirasi Perkahwinan: Tudung Aidijuma

ehem ... ehem ...

trend tudung bawal telah dikembalikan semula oleh Datin Norjuma Binti Habib Mohamed

cetusan idea beliau sangat chantek

KLIK link di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang style & gaya tudung bawal cetusan idea Datin Norjuma ni ...



jom tengok gambar-gambar ... hihihi


*STYLE*
*produk label*

*chantekkk*


antara pilihan tudung bawal yang ada ...

tudung bawal polkadot
*
*
*
*
*nais*

tudung bawal 2 tona ...
mari lihat fevret kaler cik rai ...
rasa nak beli sume kaler ni nanti :D
*
*
*
*
*

*bawal 2 tona*

Tudung Aidijuma boleh diperolehi melalui pembelian di :

A. Online - www.aidijuma.com

B. Konsep Stor - Bandar Tun Abdul Razak,Jengka Pahang
No. 6,Bangunan Arked Mara
Nora ( 019-9248911)
Waktu Operasi : 9.30am - 6.00pm ( Isnin -Sabtu)

C. Kiosk
* UIA Gombak,KL ( Aimi - 013-2409101)
- Student Mall
Waktu Operasi : 9.00am - 5.00pm ( Isnin - Jumaat)

* UTeM , Melaka ( Asri - 010- 4208047/017-6513357)
- Permatang Pelajar, Berhadapan Masjid Sayidina Abu Bakar
Waktu Operasi : 9.00am - 5.00pm ( Isnin - Jumaat)

* The Curve,Mutiara Damansara ( Nurul - 013-3833349)
- Lot PC 29, Ground Floor,Berhadapan Padini Store
Waktu Operasi : 10.00am - 10.00pm ( Isnin - Ahad)

D. Bazar
* Tingkat 1, Stesen LRT Pasar Seni ( Nik - 013 - 2699022)
Waktu Operasi : 9.00am - 9.00pm ( Isnin - Ahad)

*Datin Juma @ The Curve*

aJ Kiosk

The Curve,Mutiara Damansara
Lot PC 29, Ground Floor,Berhadapan Padini Store

Waktu Operasi : 10.00am - 10.00pm ( Isnin - Ahad)


*wahhh*
tetibe dapat idea untuk persalinan di hari bahagia

kalau letak 3D flower pun chantek jugak ni ...
hihihi :)))



Update Photo untuk Groups di Facebook

ehem ... ehem ...

hey korang! korang tau x Group kat FB dh bertukar boleh letak gambar group?
macam-macam la FB ni .. berbagai-bagai di tukar nya ...
Timeline la ... cik rai suka timeline sebab ia nampak macam blog :D
tak lama lagi Page FB pun akan jadi Timeline Page ...
wajib tukar ok! FB kata laaaaa ...

so, mari tengok canne rupa nya photo kat group tu ...
ala-ala cover photo macam timeline FB kita tuuuuu :D


*update photo untuk group sekolah dulu*

jadi cam ni haaaaaaaa
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*nais tak?*




Thursday, March 1, 2012

Persalinan Songket: Captured by Detik Indah Photography

ehem ... ehem ...

entry kedua untuk bulan Mac 2012 ...

jum kita layan gambar persalinan SONGKET yang ...

chantek gila ...
gojes ...
marbeles ...
cun ...
lawa ...
smart ...

perhatian!!!

gambar-gambar ini semua adalah hak milik terpelihara oleh Detik Indah Photography ...
(sila klik link untuk ke laman web mereka)

dan jangan segan silu like Facebook : Detik Indah Wedding Photography :D

ada 3 kaler sahaja ...
kuning, merah & oren ...
gamabar-gambar ini cik rai pilih secara rawak ...
untuk melihat gambar lebih banyak lagi, sila KLIK SINI ...


SONGKET KUNING

SONGKET MERAH
*chantek sangat gambar ni*

SONGKET MERAH

SONGKET MERAH lagi

MERAH lagi

dan SONGKET MERAH lagi :D

ok, ni SONGKET OREN :D


chantek ok gambar-gambar Detik Indah ni



*eh, ada plak SONGKET BIRU*

lagiiiiiiiiiiii chantekkkkkkkkkkkkk :)