" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Friday, December 30, 2011

Special Entry : Dorem (Hailmi) : Syafakallah Skod!

ehem ... ehem ...
pagi uolls ...

pagi ni hiba sikit ... sebab nya ...
godek-godek pictures kat laptOp, then terjumpa folder Tauliah SUKSIS tahun 2008 dulu.
ada gambar berdua dengan dorem .. atau nama sebenarnya Hailmi ...

beliau sekarang sedang bertarung nyawa di ICU Hospital Langkawi ...
suspect virus kencing tikus ...
cik rai tahu pun setelah 2 minggu dia dalam ICU.
nak tau canne cik rai boleh tau?

sebenarnya nak wrote kat wall facebook dia, mintak tolong tunjuk arah ke Transit MINDEF since helmy ni PTD MINDEF ..
tapi bila bukak wall dia je, ramai yg mendoakan dia semoga cepat sembuh .. keep fighting .. kuat semangat etc ...
Ya Allah, apa dah jadi dengan helmy?
cik rai pun baca la satu per satu setiap wall post yang ada ..

and the result is ...
helmy sedang koma dalam ICU ..
Ya Allah ... terus tersentap & mengalir air mata ni.


bila dapat tau je, terus update kat group IIUM Suksis Skuad 1/05


di bawah ini antara skod2 yg mendoakan kesihatan dorem




kami sama-sama 1 skuad .. IIUM SUKSIS ...
pengalaman pahit, manis, suka & duka semua dikongsi bersama.
dalam pasukan kami semua sentiasa bekerjasama.
dalam baris (masa kawad) cik rai selalu duk sebelah dorem setelah barisan paras di buat.
so, kitorang akan cari peluang untuk bergurau dalam baris.
(menyalahi undang2 kawad. huhu)

difahamkan dorem masuk ICU pada 8 Disember 2011 (rujuk pada wall post pertama di wall FB dia)
makna nya sudah 3 minggu dia dalam ICU ..
sekarang ni dia dah sedar tapi tak boleh bercakap lagi.
doc just bagi ubat tido & ubat untuk lawan virus yg ada kat paru-paru dia.


*ni la dorem (hailmi)*
USM Penang 2008

moga cepat sembuh skod!
kami semua IIUM Suksis Skuad 1/05 sentiasa mendoakan kesejahteraan kau, sahabat!

Ya Allah, Engkau kuat kan lah semangat beliau!!!
aminnn ..




Thursday, December 29, 2011

Ada Apa Dengan Satu Januari?




Hari ini tak harus ku sendiri
Menantimu setiap detik ku hitung waktunya
Bila saat-saat aku bersendiri
Tak dapat ku kawal perasaan ini
Yang menanti saat ini

Di satu januari
Ku janji ada disisimu
Di satu januari
Akan ku lepaskan rinduku
Padamu kekasih
Di satu januari
Ku peluk erat dirimu
Lupakanlah sengketa
Yang kita harungi bersama
Janji kasih

Bila saat-saat aku bersendiri
Tak dapat ku kawal perasaan ini
Yang menanti saat ini

Di pagi januari
Ku janji ada di sisimu
Di pagi januari
Akan ku lepaskan rinduku padamu kekasih
Di pagi januari
Ku peluk erat dirimu
Lupakanlah sengketa
Yang kita harungi bersama
Janji kasih pagi ini
Satu januari




*** BERSAMBUNG***


eh, pada mana-mana B2B yg belum ada OP, cepat grab year end promo by DETIK INDAH PHOTOGRAPHY ni ..

tinggal 3 hari je lagi ni ...

cepatttttt ..

KLIK SINI utk lihat hasil kerja mereka =)









Wednesday, December 28, 2011

Tuesday, December 27, 2011

Bata Comfit tetap menjadi idamain

ehem .. ehem ...
yeah! macam biasa hupdate blog kul 4 pagi ..
fevret time ..
bajet kau duduk obersea yea cik rai .. hahaha

okeh, ni nak hupdate pasal kasut ..
kasut ke sandals? hahaha, kompius ..
eh, tapi bagi cik rai kasut tu yg jenis bertutup ...
seswai untuk majlis formal atau kursus atau seminar.
sandals tu plak seswai untuk jenjalan, dating dan sebagainya.
dah nama pun sandals, mesti la diciptakan senang untuk jenjalan.
kang jenjalan pakai heels, kau boleh berdiri lama-lama?
tunggu bas? tunggu teksi? tunggu tren? boleh???
walaupun cik rai boleh, tapi jarang buat .. haha

khamis minggu lepas (22hb .. ek eleh, ari ni baru nak hupdate) telah membeli sepasang sandals .. bagi menambah koleksi yg bawah ni ha ...
actually x cukup 2 sandals .. dah xbleh pakai, so buang ...
tapak nya haus & tapak kaki boleh rasa tapak kasut, sebab selalu kena air (siapa suruh kau bawak masuk dalam bilik air, siap guna untuk mandi) so, buang terus ...




*ini je yg tinggal*
atas dari kiri: kasut casual untuk presentation .. masa belajar dulu la .. see, tersimpan lagi sampai sekarang sebab jarang pakai .. sekarang pun x pakai kut .. yg hitam tu je pakai masa jadi pengapit 2 minggu lepas ..

bawah dari kiri: Bata Hitam tu guna masa presentation, kursus, interview
yg putih tu dah nyawa2 ikan ..
(sila baca yg dibawah)
yg kelabu tu vincci, beli tahun 2005, smpai sekarang boleh pakai uolls ..
hebat kan penjagaan kasut cik rai? hahaha

okeh, ni alkisah kasut putih crocodile tu dh jadi nyawa-nyawa ikan ..
dah x pure crocodile dah ..
jeng, jeng ...
*
*
*
*
*
*
*
*
nampak uolls?
terkopak hokay!!! T_T
mende alah ni terkopak masa wedding kawan cik rai November lepas ..
sedey btol ..

so, minggu lepas la baru dapat beli sandal yang baru ...
gigih pergi cari Bata kt The Gardens, tapi xde ..
pastu cari la kat MidValley ..
masuk je mid, terus nampak Bata di sebelah kiri ..

cik rai: hah! tu Bata (sambil tunjuk)
beliau: haih, semangaittt
cik rai senyum jek ...

cepat-cepat la pilih mana yg berkenan
dalam 15 minit jugak la pilih ..

mula-mula suka yg ni ..
opkoz la Bata Comfit hokay
*
*
*
*
*FRIDA-RM75.99*

eh, bajet rm50-60 je .. ini dah ke rm80 dah ni ..
NO, NO, NO ...

*FRUMA-RM65.99*


*ELDORA-RM89.90*
(marie claire)


*EIDELE-RM89.90*
(marie claire)


*oh shit .. ini PRIMAVERA - RM129*

kasut jenama fevret kawan baik cik rai, ATIQAH LIYANA


*PRIMAVERA - RM129.00*
kalau x silap, yang ni tqah beli dulu ..


tengok tu uolls ...
pilihan cik rai yg di tengah tuuuu ..
tp over bajet la pulak ..
so, yg mana cik rai pilih???

yang ni ke?
*
*
*
atau yang bawah ni?

suruh beliau pilih, yang mana cantik?
dan beliau memilih yg bawah ni ..



*CICI - RM55.99*

haha, dah agak dah ..
okeh, suruh SA cari saiz 7 .. then cuba meng-gaya-kan nya depan beliau, dan beliau kata CUN!
okeh, jum bayar ..
beliau tanya berapa tuuu?
"56" selamba je jawab ...

tanya je? ingat ke nak tolong bayar ..
hahahaha ...


gurau je sayangggggg!!!
peace!
ailebiu ..





Saturday, December 24, 2011

Teaser - MUA cik rai

ehem ... ehem ...
selamat ber-hujung minggu semua ...

macam biasa, short & quick entry ...

Teaser MUA cik rai ...

lets cekkidaud =)



*sebelum & selepas*
belum siap sepenuhnya ...
lipstick x pakai lagi tuuu ...


*make up done*

NEXT ...
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*hair do*

and DONE!!!

next ... ni plak isteri pada kawan baik cik rai untuk majis bertandang mereka ..
MUA yg sama jugak mekap ..






nak tau siapa MUA pilihan cik rai???

*FARAH EMA*

tak lain tak bukan ...
adik sendiri ...
adik cik rai free lance MUA ...
setakat ni, alhamdulillah ...
ada juga rezeki .. berkat usaha dia ...
so, kalau tanya cik rai MUA mana best?
tapi nak mampu nak hire beliau ..
so, since adik sendiri dah jadi MUA, buat apa nak pergi cari yang ber-bayar???
hahahaha ...


ok, bye ...

Tuesday, December 20, 2011

Percaya pada Al-Quran & Hadis (Syahirul.com)

assalamualaikum ..
alhamdulillah .. email cik rai kepada saudara syahirul mendapat feedback deri beliau .. semua kenal kan siapa syahirul? seorang blogger yang terkenal dengan kisah-kisah Islam ...

jadi mari kita lihat apa yg cik rai tanya & apa yang beliau jawab








maka nya terjawab lah persoalan di mana :

Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku. Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. (H.R. Muslim, Abu Daud)

selain itu sahabat baik cik rai yang merupakan bekas pelajar Syariah Law Universiti Islam Antarabangsa Malaysia juga memberi ulasan yang sama .. cik rai paling respect sahabat yang sorang ni sebab apa-apa permasalahan, cik rai memang aju kan pada beliau .. jika beliau tidak tahu, beliau akan mencari kaji & bertanya pada yg lebih mengetahui .. alhamdulillah, ada sahabat sebegini hingga sekarang ..

antara nya :
Dalam quran suruh percaya hadith. then kalau beriman dengan quran, kena percaya hadith jugak la ...

selain itu, beliau juga ada memberi dalil ..

"qulinkuntum tuhibbunallah fattabiuni yuhbibkumullah"

‎terjemahan: "Katakan lah ya Muhammad, kalau kamu sayang kan Allah, maka ikut lah aku, pasti kamu akan disayangi Allah"


cik rai baru email kat Dr. Maza .. tunggu dia reply plan nt, cik rai share kan pada semua =)

Review: frens wedding (Huda & Kapt. Asri)

ehem ... ehem ...
salam semua .. macam mana wedding preps uolls?
going smooth?
pelan-pelan kayuh b2b sekalian ...
jangan tensen ok! =)
cik rai cool jek .. huhu

okeh, kali nak review cik rai friend's wedding ...
tema dia: modern wedding, turquoise + white ..
jum cuci mata ..



*bridesmaid with beautiful bride*
ce teka sape? hahaha


*gojes pelamin*
by Azijauhari Bridal & Collection, Raub Pahang


*gojes dining table*













habis je majlis, kami ramai-ramai pegi serbu Old Town ...
sembang bergelak sakan ..
old town tu dh jadi cam kedai mamak plak huhu



~ SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA HUDA & KAPT. ASRI
~ moga bahagia selamanya ...

Monday, December 19, 2011

Ustaz Kazim Elias Wedding Special

ehem .. ehem ..
assalamualaikum uolss ..
lama rasa nya tak hupdate Minda Serigala ni ..
sebuk dengan wedding kawan sekolah ...
cik rai akan hupdate entry wedding kawan ni pada yang entry akan datang.

macam biasa la, quick entry ...
x bape reti nak ber-intro panjang-panjang.
hihihi

ni cik rai nak share ceramah pendek oleh Ustaz Kazim Elias pasal perkahwinan
jum dengar sama-sama ...
ilmu perkahwinan ni ..





cik rai siap take note lagi ...

SEBAB PERKAHWINAN
1) ingin dapat zuriat
2) menyempurnakan akal lelaki & perempuan
3) menyempurnakan hak orang perempuan
4) dapat menyelesaikan masalah masyarakat (gejala sosial)
5) untuk mendapat rahmat Allah SWT


TIPS PERKAHWINAN SERONOK
1) Tengok muka suami/isteri
2) banyak kan komunikasi bercakap selepas berkahwin (cth lain: kerap ber-SMS)
3) banyak kan berjemaah (solat, makan, mandi bersama)
4) panggil suami dengan gelaran yang baik (sebaik-baiknya panggil 'abang')
5) jangan susahkan pasangan
6) Nabi Muhamaad SAW berpesan : Jangan marah. jangan marah. jangan marah. (kena banyak bersabar .. banyak kan rindu-rinduan)

Suami perlu ingat: Rintangan sangat berat
Isteri perlu ingat: Cabaran sangat kuat



so, sama-sama lah kita berdoa agar perkahwinan kita dirahmati Allah SWT.
Amin.

Friday, December 16, 2011

My love is ur love .. ur love is mine

[Intro]
You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is my love

[Rihanna]
Baby, I love you, I need you here
Give me all the time
Baby we meant to be
You got me, smiling all the time

Cause you know how to give me that
You know how to pull me back
When I go runnin, runnin
Tryin' to get away from loving ya
You know how to love me hard
I won't lie, I'm falling hard
Yep, I'm falling for ya but there's nothin wrong with that

[Chorus]
You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is my love

You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is mine

[Rihanna]
Baby come, tear me now, hold me now
Make me come alive
You got the sweetest touch
I'm so happy, you came in my life

Cause you know how to give me that
You know how to pull me back
When I go runnin, runnin
Tryin' to get away from loving ya

You know how to love me hard
I won't lie, I'm falling hard
Yep, I'm falling for ya but there's nothin wrong with that



[Chorus]
You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is my love

You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is mine

[Bridge]
And Yes I'm kinda crazy,
That's what happens baby,
When you put it down
You should've give it to me
Good like that,
Should've hit it like that,
Had me yellin' like that
Didn't know you would've had me coming back

You the one that i'm feeling
You the one that i'm loving
Ain't no other, that's like you
No there's just one, one, one
No baby just one, one
I bet you wanna know

[Chorus]
You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is my love

You the one that I dream about all day
You the one that I think about always
You Are The One So I Make Sure I Behave!
My love is your love, your love is mine



~~~ you da one, diwant!!!

Facebook Timeline Ohsem!!!

ehem ... ehem ...

quick & short entry ...

uolls dah tukar Facebook Timeline uolls???
tukar la ... ohsem bebeh!!!

cik rai dah tukar .. hihi ..


chantek kan?
gambar besar gitoooo boleh buat cover ..
gambar untuk cover tu tak semestinya gamba profile korang ..
tapi cik rai add as cover sebab itu gambar yang paling cantik yang cik rai pernah ada sekarang dan itu lah gambar yang telah di "tembak" oleh en. diwant .. hihihi

chantek tak???





Thursday, December 15, 2011

Marshmallow Halal

ehem ... ehem ..
hari ni keseorangan di rumah ...
mak abah pegi dating ...
so, disebabkan nak tunggu ABANG (perlu la huruf besar) poslaju datang hantar parcel, maka nya cik rai tinggal di rumah sendirian ... hihihi

tepat jam 11 pagi, abang poslaju pun sampai ...


For uolls info, cik rai order marshmallow halal dari salah sorang b2b ... Shayra

Untuk sesiapa yang masih tercari2 idea doorgift yang menarik dan murah untuk anak2 kecil, yang berwarna warni dan sgt comel, MARSHMALLOW is the perfect choice!

It's a perfect gift for :-

Wedding
Engagement
Kenduri cukur jambul/akikah
Birthday party
Candy Buffet
Makan saja2 depan TV.

uolls boleh KLIK SINI untuk ke blog Shayra ..



cik rai order 200g Twist dan 300g Flower ...
sedap uolls! yang penting HALAL!!!

*marshmallow TWIST*
chantek sangattttt ..

*marshmallow FLOWER*
kiut sangattttt

*dua-dua kiut*



so, sekarang cik rai tengah packing satu-satu marshmallow ni untuk wedding kawan cik rai 18 disember ni .. makna nya, cik rai sponsor la untuk kawan cik rai tuuu =)



p/s: untuk shayra: boleh tak cik rai nak jadi ejen jual marshmallow ni? hihihihi



Akibat Hujan Lebat

Hujan itu rahmat Allah swt
di sebalik kejadian, ada himah nya..
Allah tak kan turun kan sesuatu tanpa sebab ..
kerana Allah Maha Mengetahui ..

Kini ...
dunia makin ditimpa bencana ...
MasyaAllah ...


*sekitar Perpustakaan Negara*


*sekita Kuantan, Pahang*




Ya Allah, Kau lindungi lah tanah air ku, Malaysia ...
Sesungguhnya hanya Engkau Yang Maha Mengetahui ...
Aminnnnn ...




'Saingan' sengit di LIMA 2011

SEPERTI juga penganjuran edisi-edisi sebelum ini, pastinya tarikan utama Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) adalah pada pertunjukan udara.

Aksi-aksi hebat dan mendebarkan yang dipamerkan oleh pesawat di udara mengujakan para pengunjung.

Namun, pertunjukan udara di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) pada LIMA 2011 agak berbeza.

Ramai yang menyifatkan pertunjukan kali ini lebih menarik khususnya oleh jet-jet pejuang tentera udara luar negara seperti Eurofighter Typhoon (United Kingdom), F/A18E Super Hornet (Amerika Syarikat), Rafale (Perancis) dan F-16C (Singapura).

Kesungguhan pesawat berkenaan mempamerkan kehebatan dan kelebihan aset masing-masing seolah-olah mereka sedang bersaing di antara satu sama lain.

Senario itu sebenarnya tidak menghairankan kerana ia dianggap sebagai usaha syarikat-syarikat pengeluar pesawat untuk melobi kerajaan Malaysia yang sedang meneliti beberapa pesawat tempur pelbagai guna (MRCA) bagi menggantikan MiG-29N yang digunakan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

'Persaingan' tersebut juga diambil kesempatan oleh wakil-wakil media asing yang membuat liputan untuk menganalisis keistimewaan pesawat itu memandangkan beberapa negara lain di rantau ini seperti India dan Jepun juga sedang meneliti beberapa model MRCA untuk dibeli.

Tidak kurang hebatnya ketangkasan juruterbang-juruterbang TUDM memperlihatkan pelbagai aksi dengan pesawat Sukhoi SU-30 MKM dan MiG-29N.





Kebolehan anak-anak tempatan itu setanding malah tidak keterlaluan jika dikatakan ada beberapa aksi yang dipertontonkan mereka lebih baik daripada juruterbang asing.

Jika tidak, masakan ada delegasi asing yang menyangka jet-jet pejuang TUDM yang mengambil bahagian dalam pertunjukan bukan diterbangkan oleh anak tempatan.

Paling ditunggu-tunggu juga adalah kemunculan pertama kali pasukan aerobatik kebangsaan Krisakti yang menggunakan pesawat Extra 300L.

Selain itu, pesawat peninjau Dornier 228-212 dan helikopter tempur, Tiger HAD juga mengadakan pertunjukan udara.

Tidak cukup dengan persembahan aerobatik, pengunjung juga berpeluang melihat dari dekat pesawat-pesawat yang dipertontonkan secara statik seperti Gripen (Tentera Udara Thailand), KC-30A (Tentera Udara Australia), AW149 (Agusta Westland) dan S92 (Sikorsky) serta milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) antaranya F/A18D, Hawk 108/208, MB 339CM, CN 235, Super Lynx, Fennec dan Agusta 109.

Sementara di Awana Porto Malai, iaitu tempat berlangsung segmen air juga tidak kurang hebatnya.

Demonstrasi oleh agensi-agensi kerajaan seperti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Polis Diraja Malaysia serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia ternyata memberi kepuasan kepada setiap orang yang hadir.

Selain demonstrasi, orang ramai membanjiri kawasan tersebut untuk menaiki kapal-kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) seperti KD Lekiu, KD Jebat, KD Mahawangsa, KD Selangor, KD Kelantan, KD Kinabalu dan KD Laksamana Tun Pusmah.

Kapal-kapal perang asing yang mengambil bahagian pula antaranya USS Curtis Wilbur (Amerika Syarikat); ROKS Kang Gam Chan dan ROKS Chun Ji (Korea Selatan); RSS Supreme (Singapura); PNS Saif (Pakistan); INS Kora dan INS Baratang (India) serta BNS Dhaleshwari (Bangladesh).

Penganjuran LIMA 2011 mencatat sejarah tersendiri apabila diiktiraf oleh Malaysia Book of Records dengan jumlah kehadiran pengunjung paling ramai iaitu 125,000 orang.

Sememangnya LIMA merupakan pameran udara dan maritim terhebat di rantau ini.

Justeru, usaha-usaha harus dipergiatkan agar LIMA terus gemilang sebagai salah satu usaha menjadikan negara sebagai hab industri pertahanan.




sumber: utusan malaysia online





Tema Kahwin - Part 2

ehem ... ehem ...
morning uolls ...
ada sehat kah semua?
untuk pengkomen tegar seperti REENA & PEJAI, then especially B2B sekalian, boleh tolong komen tentang apa yang nak di bincang kan di bawah ni?
plisssss ...
mengharapkan balas & komen dari anda semua (chewaaaahhhh)

okeh, jum ushar ...

topik nya: TEMA PERKAHWINAN



*cube tengok .. dress tu navy blue jugak ke?
bukan kut .. royal blue agak nya, huhu


ini kaler navy blue ... uolls masih ingat tentang entry "I FEEL BLUE"?

alkisah nya di sini, cik rai mahu menggabungkan warna ...


kena tak gandingan warna di atas?
Navy Blue, Yellow, Fuchsia Pink, Grey


*navy blue + grey*
okeh, bayangkan pengantin NAVY BLUE
ibu bapa pengantin GREY
cun tak???


*navy blue + yellow*
okeh, bayangkan pengantin NAVY BLUE
saudara-mara YELLOW
cun tak?


*navy blue + fuchsia atau pink*
okeh, bayangkan pengantin NAVY BLUE
kawan-kawan pengantin FUCHSIA
cun tak???

*
*
*
*
*
*

berikut nya, uolls bayang kan pulak Hand Bouquet ...
cik rai nak HB bunga TULIP ...
so, patut campur kaler (yellow + pink + white)
atau Yellow sahaja???
macam gambar ni ha ...



dan, cik rai nak deco HB tu just macam ni ...
*simple deco*




amacam??? best tak idea cik rai???
hahaha ..
satu pemilihan yang berani!!!




sila komen yea abang KACAK & kakak CUN sekalian .. =)