" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Sunday, December 2, 2012

4th Review: MUA by Zara Arrisa Beauty

ehem .. ehem ...
happy sunday uolls
petang ahad yg hujan ..
nak keluar jenjalan tp hujan plak, so hupdate blog dulu.

review lagiiiiiiii
wahhh, rajin plak kau hupdate review :p

4th review: Make Up Nikah & Sanding
MUA by FARAH EMA

actually, Farah Ema ni adik cik rai ..
eh, silap. Puan Rai 
hikhikhik

adik sendiri yg mekap, maka nya jimat di situ :p

jom layan gambar  


Nikah, 10-11-12

aarrghhhh suka nya gambo ni

tengah sign borang, kontrol ayaq idung nak meleleh
tu yg muka masam, macam xdak perasaan :p





Sanding, 11-11-12

mekap sanding...
saya suka part kening, mata & shading hidung
mancung kejap hehehehe




pose gedik :p



jadi, sesiapa yang berada sekitar Bentong boleh la contact adik saya, Farah Ema untuk book tarikh anda
merata dah pergi, KL, Bentong, Raub, Mentakab, Melaka.
boleh ushar page Zara Arrisa Beauty





p/s: kita tunggu MUA Penang plak, ashaner agak nya rupa muka ku ini nanti


Saturday, December 1, 2012

3rd Review: Stickers Raikan Detik Indah

ehem .. ehem ..

selamanya.. selamanya.. selamanya..
harimau malaya
hihihihihihi
orang tengah sibuk tengok bola, kita sempat lagi buat review.
telinga mendengar, tangan menaip.
mata kadang2 tengok tv, kekadang tengok laptop :p

3rd review, nak cerita pasal stickers Raikan Detik Indah Raihana & Ridhuan
stickers design sendiri oleh suami tersayang.
kami cuma print sahaja di kedai.
eh, tak tau la kedai ke tak tapi kami tempah print dengan Mellstick
online je hihihihihi

harga?
memang sangat murah.
highly recommended untuk mereka yang masih mencari stickers.

kami tempah 2 saiz
5cm = 200 keping 
3cm = 100 keping (untuk guest notes)

300 keping sahaja .. buat apa nak bebanyak?
hahahhahahahahahaha

di bawah adalah stickers kami
*
*
*
*
*
*
*
*
*
stickers 5 cm diameter
11.11.12



guna sebagai label biskut & air mineral untuk candy buffet 10.11.12
oh ya, kami tempah design yg sama, tapi ubah tarikh.
tiada cas dikenakan



stickers 11.11.12
sebagai label centrepiece & label meja makan beradab



label untuk guest note



stickers 3cm diameter
lekat pada kad manila sebagai guest note




stickers 11.11.12 sebagai deco tambahan di atas pelamin



Mell stick is highly recommended untuk b2b yg masih mencari stickers yang murah.
kami tempah pun 4 minggu sebelum majlis.
seminggu sahaja sudah siap & sudah di pos.
terima kasih pada kawan-kawan bride-to-be 2012 group yang share pasal Mell Stick.
insyaAllah untuk Majlis Bertandang di Penang, kami nak tempah lagi.

boleh contact email mereka di mellstick@yahoo.com






2nd Review: Official Photographer-Detik Indah Photography

ehem .. ehem ..

second review ... 
Official Photograher

siapa lagi kalau bukan Detik Indah Photography :)
a trusted name in the wedding photography industry. 

*shoot by very talented senior photographer*


outdoor session
Tranum, Raub


Hub's Nikah Style
1 kali lafaz :)
Alhamdulillah, dengan sekali lafaz sah bergelar isteri kepada Ridhuan Bin Abu Bakar,
Principal at Detik Indah Photography
pada 10 November 2012
10-11-12
pukul 10 pagi
(pukul 10.10 pagi dah baca taklik huhu)
10 minit ja siap semua :)



Majlis Resepsi 
Raikan Detik Indah Raihana & Ridhuan
11-11-12
Bentong, Pahang

*pic credit to DETIK INDAH PHOTOGRAPHY*

KLIK SINI untuk Year End Sale Promotion





p/s: tunggu OP Majlis Bertandang plak. InsyaAllah, January 2013 :)



Friday, November 30, 2012

Review: Kad Jemputan Raikan Detik Indah

ehem. ehem.

alhamdulillah, sudah hampir 3 minggu bergelar isteri
ramai yg tanya macam mana life sebagai isteri orang?
oh semestinya la jawab BEST!!!!!!!!
hahahahahahaha :p

alhamdulillah Majlis Ijab Qabul & Raikan Detik Indah Raihana & Ridhuan berjalan dengan lancar.
cuma nya Majlis Bertandang je belum lagi.
sekarang tengah prepare untuk groom side plak.

review pertama nya ialah, Kad Jemputan Kahwin

kad nya adalah simple sesangat.
DIY sahaja.
design & print sendiri

kos untuk kad?
beli kertas A4 berwarna
envelop

kuantiti print kad hanya 400 keping
(1 helai kertas A4 boleh dapat 4 keping kad)
maka nya, hanya memerlukan 100 keping jertas A4 untuk dapat 400 keping kad

DEPAN


BELAKANG


simple + mudah + menjimatkan 





Wednesday, November 21, 2012

Warm up sebelum review

ehem ... ehem ...
wooohoooooooooooooooo
setelah kian lama blog tak hupdate. bukan lah bizi sesangat pun tapi laptop rosak. maka nya terbatas la nak hupdate itu ini.

alhamdulillah segala persiapan selama 10 bulan untuk Raikan Detik Indah berjalan seperti yg dirancang.
segala nya DIY kecuali baju.

bekerja bertungkus lumus 3 bulan sebelum majlis. banyak perkara yg perlu disiapkan. insyaAllah akan cuba review satu persatu.

Majlis yg sempurn & sederhana dapat direalisasikan ...

Alhamdulillah, terima kasih Allah.
Moga perkahwinan in diberkati Allah S.W.T



Wednesday, November 7, 2012

Monday, November 5, 2012

Wednesday, October 31, 2012

Tuesday, October 23, 2012

wordless tuesday?

ehem ... ehem ...

aci tak kalau buat entry wordless tuesday?

hihihihi






the groom-to-be wish list :p


Wednesday, October 17, 2012

via android

Test

Published with Blogger-droid v2.0.9

25 hari lagiiii


alhamdulillah ...
hari ini 1 Zulhijjah 1433H
bulan ini juga semua umat Islam akan menyambut Eid'ul Adha
bulan umat Islam menunaikan Ibadat Haji ..
menunaikan ibadah korban ..

Semoga kita semua dilimpahi rahmat dari yang Esa


1 Zulhijjah 1433H




25 Zulhijjah lagi bagi meraikan Detik Indah kami ..



permudahkan lah segala urusan kami Ya Allah ..
aminnnn




Wednesday, October 10, 2012

Raikan Detik Indah - 30 hari


Checklist Raikan Detik Indah
*Update 10 October 2012*


::Legal Stuff::

Ambil Borang Kebenaran Nikah Done
Book jurunikah Done
Ujian HIV Done
Hantar Borang Kebenaran Nikah Done

* it's DONE!!! jyeahh! :D


::Invites::

Kad Kahwin
Senarai Jemputan
Pengumpulan Alamat Jemputan secara Online In Progress
Pengedaran Kad Kahwin - In progress
Jemputan Secara Online


::Hantaran::
Diwant - Farah
Tray 1 | Mas Kahwin
Tray 2 | Kain 
Tray 3 | Telekung
Tray 4 | Perfume
Tray 5 | Handphone
Tray 6 | Kasut
Tray 7 |

Farah - Diwant
Tray 1 | 
Tray 2 | Sejadah Done
Tray 3 | Kasut Done
Tray 4 | Set Perfume Done
Tray 5 | Blackberry Done
Tray 6 | Galaxy Note Done
Tray 7 | Coklat
Tray 8 | Bahulu
Tray 9 |


Dekorasi Hantaram
Bunga Crepe Paper  Done
Hantaran Tray Done
Alas dulang Done

*5 dulang from Qarmasutra Wedding & Event Planner (FOC)*



::Makanan & Cenderahati::
Ijab Qabul
Gotong Royong Done
Candy Buffet DIY

Sanding
Gotong-Royong Pakatan Done
Bunga Pahar - DIY  Done
Cenderahati VIP - DIY Done
Cenderahati Tetamu - DIY Done
Kek  Sponsored by Restoran Hajra
Air Mineral
Choc Muffin


::Khemah & Logistik::
Khemah Pelamin  Booked
Khemah VIP  Booked
Khemah Tetamu Booked
Floor Plan layout
Signage
Signage placement
MC script



::Hiburan::

PA System Done
Juru Acara Majlis Done
Anak Dikir Sementa Done



::The Look::

Ijab Qabul
Baju Nikah - In Progress
Tudung Done
Veil Booked
Kasut
MUA Done
Hand Bouquet DIY - Done
Baju Nikah - Diwant

Sanding
Baju Songket Farah-Diwant Booked
Kasut Booked
MUA Done
Hand Bouquet


Tandang
Baju bertandang
Kasut
MUA
Hand Bouquet


::Rakaman Detik Indah::

Photography
Photographer Done



::Dekorasi Raikan Detik Indah::
Ijab Qabul
Tirai Pelamin DIY  - Done
Bantal Nikah - Done
Hiasan - Done



Sanding
Pelamin DIY & Booked Nurul Zilawani (Mangga Collection)
Meja makan beradab DIY - In progress
Bunga Manggar


::Pengapit::

Sanding
Pengapit Perempuan - Siti
Pengapit Lelaki -

Tandang
Pengapit Perempuan
Pengapit Lelaki



::Bilik Detik Indah::
Set Bilik Tidur Pengantin Done
Cadar Done
Bantal Done
Wardrobe
Karpet
Bunga Hiasan
Wangian
Lampu Tidur
Lain-lain Hiasan
Aircond Done

Monday, August 13, 2012

Counting : 89 days

ehem ... ehem ...

adalah sangat terlupa nak hupdate entry semalam ...

counting 90 days ...

akan tetapi hari ni ...

counting 89 days ...

huhuhu

ok, tu jek ... bai



90
80
70
60
50
40
30
20
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

oh mannn!!!


Friday, August 10, 2012

Iklan Hari Raya Bernas 2012 sangat besttt

ehem ... ehem ...

ok, iklan hari raya yang sangat meruntun jiwa ...
iklan dari BERNAS, lakonan adik Ahmad & adik Fizi


rindu kat arwah mak ..
punya la susah nak balik kampung ...
nak naik bas, tiket abih
pastu naik teksi pergi stesyen ketapi
sampai jek tiket ketapi ada 1 jek
kat stesyen ketapi ramai orang ..
xde tempat nak duduk
bila semua org dh naik ketapi, baru la dorg dapat duduk
pastu terdengar plak uncle duk sebut2 nak pi Segamat antar barang
dorg curi-curo masuk dalam lori
bila uncle brek, barang dalam lori terbalik 
dan uncle terdengar bunyi suara orang
uncle berhenti & check barang2
uncle tu nampak ahmad & fizi
uncle tu marah sebab nak naik free
tapi dorg cakap dorg anak yatim, nak balik kampung
uncle kata, "la, nape x bgtau?"
terus dpt duduk depan dgn uncle
*terlentok-lentok tidoq*
sampai je masjid, uncle cakap ..
"mana ada rumah kat sini"
yea, dorg pi masjid ...
mandi kat situ
pakai baju kat situ
pastu terus pi kubur ...
mak Ahmad, mak Fizi jugak ...

Al-Fatihah...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN :)

Thursday, August 2, 2012

1st Iftar Gathering 2012: Restoran Istana Bambu

ehem ... ehem ...
entry yg lambat hupdate

sabtu yg lalu, ada 1 majlis berbuka puasa beramai-ramai ..

Lokasi: Restoran Istana Bambu
berhampiran MRR2



disebabkan bulan Ramadhan, so hanya ada pilihan Buffet Ramadhan sahaja
*sumber gambar Facebook*

ok, mari mula me-review nya ...
ini apa yang cik rai rasa, cik rai makan & apa yg cik rai nampak

Tempat: agak strategik, berhampiran dengan highway .. selama ni duk nampak tepi highway je tapi tak pernah pergi .. nak masuk ikut mana pun tak tau .. 

Dekorasi: sangat cantik .. semua nya ber-inspirasikan buluh bambu .. pemandangan waktu malam so naise dengan lampu-lampu

*tapi tempat makan kitorang suram ... rasa macam duk dalam pondok atau rumah kampung bercahaya kan lampu pelita di hujung ruang makan .. sampai tak nampak mana 1 udang, mana 1 paru dalam pinggan LOL

Kebersihan: tempat buffet bersih, tempat makan nampak naise tapi pondok tempat kitorang duduk tu ada pasir .. dan ada bantal duduk yg mereka sediakan berbau kencing kucing? ohhh, cik rai menyedari ke-bau-an-nya bila kawan cik rai tepuk2 bantal tu huhuhu (mungkin dorg tak pernah hantar dobi)

Servis: tak tau daily punye servis cam mana, kami pi makan buffet ja .. akan tetapi brother bahagian air lai ci kang memang sempoi .. tanya ais krim pun, lembut je jawab "ari ni xde ais krim kak"

Price: untuk buffet Ramadhan RM55 (dewasa), RM27.50 (kanak-kanak 5-12 tahun)

ok, sekarang nak cerita pasal makanan ...

seingat nya hidangan buffet ramadhan masa tu
Nasi Putih
Sayur campur Paprik
Udang goreng (agak nya kot ... nak kata udang masak sambal, xde plak sambalnya)
paru goreng sambal
telur dadar
pelbagai jenis sayur goreng .. termasuk la tauhu telur & yang bentuk 4 segi tu xtau apa dia
ayam bakar
kambing bakar
asam pedas ayam (hey! y no ikan asam pedas?)
kari terung
ada beberapa lagi hidangan kecil tapi xtau apa sebab dh abih 
ulam kacang botol, timun .. (hey! kenapa xde ulam daun selem & ulam raja? lagi gojes makan dengan sambal tempoyak tau!
sambal tempoyak, sambal belacan
mee goreng
laksa
kuih muih 
buah-buahan

rasa makanan?
biasa-biasa je .. xde apa yg special .. mungkin sebab ianya buffet, so nothing special ... kalau ala carte maybe sedap kut ..
cuba baca review ini

rasa minuman?
ok, sedap ..
tapi xdak kopi & nescafe
nasib la ada teh O panas
huhuhu

kambing golek dia pun ok
tapi tak boleh lawan restoran arab punya kambing :p



ini la tempat makan kami
taken by my fiance via blackberry



duk buat bulatan plak tengah-tengah tu
hahahahahahahaha

so bayar RM55 untuk rasa makanan yang biasa-biasa?
xde apa yang special
mungkin customer bayar lebih untuk dekorasi & suasana sekeliling

Overall 3 bintang jek





Tuesday, July 31, 2012

Genap Setahun Ketentuan Allah SWT

ehem ... ehem ...

31 Julai ...
genap setahun ketentuan Allah swt
syukur Ya Allah
Takdir Mu telah mempertemukan kami

tempat pertama kami bertemu :)



Cinta Pandang Pertama???

hehehehehehehehehehehehe





p/s: Ya Allah, permudahkan lah urusan perkahwinan kami .. 


Ramadhan 11: Resepi ayam masak merah sunquick

ehem ... ehem ...

apakah? first & last entry resepi ramadhan masa 1 ramadhan kot
kenapa?
*mak jemah tanya*
9 ramadhan sebelum ni kau tak masak ke cik rai?

amboiiiiiiii mak jemah!
laserrrrrr nya kauuuuu
kasi laser mulut tu baru tau! LOL

ok berbalik pada resepi kita hari ini
*sambil menggayakan tangan*

Bahan-bahan nya ialah


bawang merah
bawang putih
halia
cili kering (rebus dgn air panas yea mak jemah)

*semua bahan ini ditumbuk*
nak kisar pun boleh tapi sebab ni 1-2 org je makan, so tumbuk saje laaaaaaaaa
buat apa nak bazir letrik?
menumbuk boleh eksesais sket hahahahahahhaha


mula-mula WAJIB goreng ayam

dah siap goreng, tumis semua bahan yang di tumbuk
pastu masuk kan sos
1 sudu kecik oren sunquick
garam & gula secukup rasa


SIAP!!!!!!!


buka puasa kang boleh makan






p/s: syok la blogging .. guna henpon jek ... snap gambo terus upload & BlogIt
*jakun*


Friday, July 27, 2012

Apabila Tiga Minggu Tidak Bertemu

ehem ... ehem ...

tetiba lama plak tak hupdate
konon nak hupdate at least 1 entry 1 hari
tapi bila malas, apa pun tak boleh LOL

hari ni,
*eh silap 25hb patut nya*
dah dapat tshirt free Bride & Groom
alaaaaa, yang join contest hari tu [Klik SINI]

TERIMA KASIH


hari ini jugak rasa best sebab dapat jumpa setelah 3 minggu tidak bertemu
ku merindui mu 
*chewaaahhh*

oh Ramadhan 1433H ini genap setahun usia perkenalan kita
hari ini hari pertama kita berbuka puasa bersama
lokasi buka puasa : Caffeiness, Kg Pandan

hari ini dapat tengok cerita Batman: The Dark Knight Rises
oh maannn! kenapa best sangat cerita ni?
rasa nak tengok lagi 143 kali
memang tak puas kalau tengok sekali jek

kalau ada yang belum tengok, pegi la tengok cepattttttt


dan lagi, pada hari ini
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*surprise*


Terima Kasih sayang!!!




p/s: Lumia tidak ... Note pun tidak ... sekali Experia kau! hahahahaha kau ada?
simpan kotak elok-elok ... nanti boleh buat hantaran hihihihi
setel dah 1 dulang ... 6 more dulangs yea Diwant hahahahaha



Tuesday, July 24, 2012

Sami Yusuf - You Came To Me (Feat. Dato' Siti Nurhaliza)

ehem ... ehem ...

ce korang dengar lagu ni
*
*
*
*
oh! sejak bilakah Sami Yusuf duet dengan Dato' Siti ni?
You came to me - Sami Yusuf ni memang salah satu fevret song cik rai


You came to me in that hour of need
When I was so lost, so lonely
You came to me took my breath away

Showed me the right way, the way to lead

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want Is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you


VERSE 2 – Siti Nurhaliza

Di kau hadir, Kala ku sedih
Sendirian dan hilang
Di kau hadr, kala aku
mendambakan petunjuk jalan

For you I’d sacrifice
For you I’d give my life
Anything, just to be with you

I feel so lost at times
By all the hurt and lies
Now all I want Is to be with you

Showed right from wrong
Taught me to be strong
Need you more than ever
Ya Rasul ALLAH

Telah kau datang
teranglah alam
daku perlukanmu
ya Rasul ALLAH

BRIDGE 3

You filled my heart with love
Showed me the light above
Now all I want is to be with you

You are my One True love
Taught me to never judge
Now all I want Is to be with you


tetiba rasa macam cun plak spek siti tuh
tetibe rasa macam nak macam tu jugak
*banyak la punya rasa*
hahahahhahahahahaha


kan???
cun kan spek dia?
jenama apa lah tu yeak?




Sunday, July 22, 2012

1 Ramadhan: Resepi Ayam Kashmir

ehem ... ehem ...

entry ber-resepi 
*wahhh gitooooo*

resepi 1 Ramadhan ialah Ayam Kashmir
dapat resepi ni dari rancangan Resepi Ramadhan kat TV1 petang sebelum berbuka
tak salin resepi pun tapi ingat-ingat gituuuu jek sebab senang sangat kot
*hahahahaha berlagak*
dalam rancangan tu chef masak Daging Kambing Kashmir
tapi kat umah ni ada ayam jek, so jadi la Ayam Kashmir

Bahan-bahan nya ialah:
Penumis (tiada dalam gambar)
*beli yg peket tu je, RM1*
bawang merah
bawang putih
halia
daun kari
tomato
lobak merah
daun saderi
daun ketumbar
rempah kari daging/ayam
cili pes (tumbuk cili merah)
jintan manis (ditumbuk)
jintan putih (ditumbuk)
sos tomato
sos cili
air asam jawa
daun pudina
susu cair
kicap manis
gula & garam secukup rasa


Cara-cara masakan:
panas kan minyak
masuk kan penumis, bawang merah, bawang putih, halia & daun kari

masukkan tomato, lobak merah, daun saderi, daun ketumbar


masuk kan cili pes, jintan manis, jintan putih

kemudian masuk kan ayam


masuk kan rempah kari
*tak perlu bancuh dengan air*


masuk kan air asam jawa
kemudian sos cili & sos tomato


agak-agak ayam sudah hampir masak, masuk kan susu cair, daun pudina & kicap manis
kemudian gula & garam secukup rasa
*bulan puasa tak boleh rasa, so hentam saja lah*
tabur jek hahahahaha


dan hasil nya
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
secukup rasa!
pedas, masam, manis semua ada ...


cuba lah!!!








Friday, July 20, 2012

Kerana 3333 itu, haaaa?? apa diaaaaa???

ehem ... ehem ...

hari ni genap usia blog ni 
TIGA tahun TIGA bulan
duk hitung hari pun 
TIGA bulan TIGA minggu
*apaaaaa??? 3 bulan?*
omaigod!!!


ok, itu saje :p
3333

Mata Panda - Kau ada???

ehem ... ehem ...

selalu sangat kan dengar ayat-ayat macam ni ..
"tak boleh tidor .. jadi panda la gaya nya"
"omaigod! tak tidor lagi @_@" 
*buat mata panda*
"haduyai, dah banyak hari tak tidor lena"
@_@
selalunya ni la simbol mata panda
akibat tak tidur malam
atau lambat tidur
atau suka berjaga malam 
*sama je la maksud tak tidur malam*

nak tengok the real mata panda?
cam ni ha ....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
jelas kelihatan kan?
kalau pakai spek, xde plak nampak gini ..
oh, ini memanh natural ..
tak pakai mekap pun ...
pakai compact powder PIXY jek

kena buat eye treatment nampak gaya nya ni ...
ok, nak cari timun ... nak cari timun ...
pastu nak blend timun ...
rendam kapas dalam jus timun tu
pastu lekap kat mata selama 20 minit ...

kalau nak guna timun slice je pun boleh
eh tapi rasa macam kalau blend jadi jus lagi mujarab
hahahahahahahhahahaha

 yea ke???