" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Monday, February 28, 2011

~ Anjing Kerajaan, kata nye~

pergghh...tajuk post kali ni... mmg x menahan..ahaks..ahaks...

mengapa ia nye disebut sebagai anjing kerajaan??? jijik sgt ke smpai di panggil cm tu? ape, disebabkan selalu menyalak kah ia nye dipanggil anjing kerajaan???
DAMN!!! mmg ramai org x suke agak nye...sbb tu di panggil gitu...
astaghfirullahal'azim...taubat la sape2 yg menggelarkan golongan ni dgn gelaran anjing kerajaan...
korang sedar x sape yg korang sumpah2 tu??? penjaga keselamatan negara tau x? negara kita, MALAYSIA, tanah melayu, MALAYA ...

POLIS DIRAJA MALAYSIA...itu la yg aku nk highlite kan kat cni....
korang namapak x aku taip tu??? DIRAJA... nmpak x DIRAJA??? heh!
bersyukur la sikit negara kita ni ade polis... korang nak ke negara di terajui oleh askar??? pukul 6 ptg dh xleh kua umah dah..nk cm tu??? so, jgn la buat reformasi ke hape ke & yg sewaktu dgn nya yg memudaratkan sesama kita... Polis Malaysia ni antara polis yg terbaik kat dunia tau... So, pls be proud with our Police... Malaysian Police Boleh!!! yeahhh!!!

ok la, sbna nye post kali ni aku nk tujukan pada beberapa bekas anggota SUKSIS UIAM yg akan menjalani latihan Inspektor di PULAPOL bln mac ni...hebat la korang yea, kua pulapol nt, jd inspektor.... nt korang tau la keje yg mcm mana menanti korang... jangan mental suda...jgn kata xde masa nk dating, xde masa nak tidur, penat ke sana ke mari... aku paham sgt dh bidang kerja ni...

igt lg dulu, kawan baik aku... perkenalan kitorg mmg secara x sengaja... aku mmg baik hati, murah dgn senyuman dgn pegawai2 polis ni..eheheh... walaupun kawan aku tu beruniform tp bersweater, aku masih jelas lg bila tgok kasut yg die pakai, tgok seluar, tgok tudung polis yg paling aku suke tu, tgok bahu semacam je tebal nye...heheh... sesi perkenalan pun bermula la pd mase tu...sejak kenal tu, ari2 la kua melepak di kawasan sekitar ni...tp selalu nye time nk mkn la die ajak aku..x pun aku yg ajak die makan... eheheh... smpai skrg ni sister-hood tu masih ade sejak die kua dr pulapol, beberapa bulan lepas tu kawen, dan skrg ni dh posting pun mengikut suami (juga insp. polis)

ok, nk dijadikan cerita di sini, ramai yg tertanya...
"farah! nape ko x jd polis???"
~~ weh, aku polis la..korang mana tau... muahaha

skrg, aku nyatakan np aku x jadi polis yg sepatutnye aku jadi...huhu
antara sebab nye ialah:
1. sebab keadaan mak aku
2. sebab keadaan mak aku
3. sebab keadaan mak aku

ok??? kukuh x alasan aku??? 3x tu alasan yg sama...huhu

secara detail nye, bkn aku xnak jd salah sorg police officer..tp keadaan keluarga aku x mengizinkan... aku x sgup tinggal kn mak aku...aku sikit pun x kesah dgn keadaan latihan kat pulapol tu (chewah, mcm pernah wt latihan kt sana...;P) ... tp aku sgt kesah bile aku dh ditauliahkan nt, aku xde mase utk mak aku... mase utk bersama keluarga sgt2 la terbatas nye...ok, msti korang kata aku cepat give up kan, think -ve bagai... tapi itu la hakikat nye...aku dh pikir masak2 dh mase mak aku bertarung nyawa kat dlm bilik operation HKL, mase mak aku masuk ICU...mase tu tuhan je la yg tau perasaan aku ni cm ne...mak aku bkn nye sakit migrain..tp kanser ok...kanser tahap 4...huhu... mase tu aku pikir, sape la nk jaga mak, kalau aku xde...bak kata pepatah, semua nye bakal aku pikul... kalau aku jd polis, mase sgt terbatas...susah dpt cuti...buat nye kena transfer ke sabah, mcm mana dgn mak aku yg kt semenanjung??? sape nk jaga??? huish, drpd kepala otak aku serabut di kemudian hari, baik la aku buat keputusan sekarang...

lg 1 sebab..mata aku ni..kan rabun..kalau rabun yg biasa2 je xpe...ini tahap kalau xde spec ni, xbleh nk idup je rase nye..smpai kan tido pun aku pakai spec...ade yg kata, mase test nt pkai contact lense...tp xkan la sepanjang kat pulapol kena pakai lense? time tdo mesti la bukak lense kan...buat nye mase tgh tdo tbe2 ade roll call, cm ne? xkan aku nk pegi ngadap cermin, pasang contact lense kat mata...lambat la aku nt...bile dh lambat, paham2 je la... kang kena pulak semerah padi..huhuhu...
lg 1 bab mata ni..aku ni kalau boleh nak jd sharpshooter... tp dgn keadaan mata yg cm ni mmg xde harapan la...kawan aku mata yg normal pyh nk sharp shoot nye..ini kan plak aku...xyah nk kata aku think -ve la..mase pegi latihan menembak dulu pun aku dh rase down gile...x dpt beat.. x dpt target.. x dpt bull... arrgghhh!!!

buat kawan2 yg berjaya jalani latihan tu, selamat menjalani latihan... ingat... TIADA HARI TANPA LATIHAN...bile dh teroka dunia kepolisan nt, pandai2 la jaga diri & perkhidmatan... guna kan la ilmu yg jurulatih ajar selama 3 tahun perkhidmatan kita dlm SUKSIS... btw, our batch, which is First batch was gained many experience than other batch...hahaha..setuju x kawan2??? ;)

gambar2 berikut adlh secebis kenangan yg berlaku dlm hidup aku...
x jd regular, temporary pun dh memadai...
yg penting, pengalaman... ;P


ni mase tauliah...dpt sijil Insp. Sukarelawan Polis... 1st time berhadapan, berjabat, beramah mesra dgn idola pujaan hati... Tan Sri Dato' Musa Hassan

pujaan hati ku... Bekas Ketua Polis Negara

ni dgn geng2 komando yg buat gimik mase tamat latihan...
gambo ni mase rehearsal.. integriti pun xde kat dada...


ni plak dgn kawan2 kat dlm dewan....selepas masing2 hilang debaran menghadap KPN


itu la die secebis kenangan... kalau nk cite, bnyk sgt... penat nk taip...huhu

adios..amigos

p/s: tibe2 teringin nk jd bodyguard la pulak...muahaha

Tuesday, February 22, 2011

Drama Platun Harimau

Nadirasa, Tentera Darat terbit drama Platun Harimau

[UTUSAN MALAYSIA 19 FEB 2011]

KUALA LUMPUR 18 Feb. - Diadaptasi daripada sebuah novel perang bertajuk Platun Harimau, Nadirasa Budaya (M) Sdn. Bhd. dengan kerjasama Tentera Darat menerbitkan sebuah drama bersiri bertajuk Platun Harimau.

Drama dengan tema 'Hutang Darah dibayar Darah' itu diangkat daripada kisah benar unit skuad kombat Tentera Darat dalam mempertahankan negara dari ancaman komunis sepanjang 1987 hingga 1988.

Platun Harimau yang diadaptasi daripada novel perang karya Leftenan Kolonel Mohd. Radzi Abd. Hamid yang juga ketua skuad kombat terbabit bakal ditayangkan sebanyak 13 episod di RTM1 bermula 1 Mac ini sempena Hari Ulang tahun Tentera Darat ke-78.

Penerbit drama bersiri itu, Razali Mohd. Yussof berkata, drama Platun Harimau itu bertujuan menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas yang bertindak kejam kepada rakyat negara ini.

"Tentera Darat khususnya askar Melayu telah berjuang menentang komunis dan ramai yang terkorban, tercedera, cacat penglihatan dan sengsara hingga ke saat ini. Bangkitlah anak-anak Malaysia menentang golongan yang memperjuangkan komunis," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran drama tersebut oleh Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin di Dewan Bunga Tanjung, Wisma Transit, di sini hari ini.

Hadir sama timbalannya, Leftenan Jeneral Datuk Wira Zulkefli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi.

Drama Platun Harimau adalah cerita sebenar yang dilalui Tentera Darat melalui Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) sekitar 1980-an yang menerima tentangan hebat pengganas komunis yang dikenali sebagai 'Black Jacket'.

Seramai 16 perajurit gugur di medan perang di Daerah Gubir, di utara Perak bersempadan dengan Betong (wilayah Siam) yang merupakan kawasan hitam pengganas komunis Black Jacket yang diketuai oleh Chong Woo.

Razali berkata, drama yang menjalani penggambaran sekitar kawasan hutan di Tapah, Perak dan Kem Sungai Udang serta Kem Terendak di Melaka itu dibarisi pelakon seperti Zul Huzaimi, Norman Hakim dan Yatt Hamzah.

Sementara itu, Mohd. Radzi berkata, novel Platun Harimau merupakan pengalaman yang mampu membawa masyarakat khususnya golongan remaja mempunyai semangat nasionalisme yang tinggi terutama apabila ia menyentuh soal keselamatan negara.

"Remaja sekarang harus sedar mereka mempunyai tanggungjawab dan dalam memberikan sumbangan yang bermanfaat dan bermakna kepada negara kita selain mementingkan semangat setiakawan," katanya.

~ bakal suami ku ~

assalamualaikum pembuka bicara .... (chewah, mcm nk berpantun ... ahaks)

korang sume sehat ke??? arap2 sehat la yeak...moga anda semua sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T ... amiinnnn....

ok, kali ni nk update pasal ............. bakal suami ku ... wah, gempak gile... (gempak la sangatttt) ;p

mesti sume igt aku nk kawen, kan, kan, kan??? xde la... ni just nk update sbb smlm ibu (mak angkat) dh mule berkata2 ... tahun ni along kena kawen, umo 26 dah ... (ibu terkejut umo aku 26 thn ni...huhu)

~ ala, bu... bkn xnak kawen..tp xde org yg nak... kalau ikut kan, thn lepas lg dh bersedia nk kawen...
ah, along tu yg memilih sgt... -ibu kata
~ mana ade bu... along biasa2 jek... tgok alg... hp pun senyap... nmpak sgt la mmg xde yg istimewa nye ...

kesimpulan: korang pikir la sendiri .... ahahah


Monday, February 21, 2011

~ Terminal Bas Macam Lapangan Terbang ~

ok, kali ni aku nk cerita 1 lg kejayaan Malaysia dlm meningkatkan lg pengangkutan awam negara kita...korang sume tau kan, ini salah satu perkara dlm NKRA yg diterajui oleh Perdana Menteri kita, Dato Seri Mohd Najib Razak utk meningkatan kualiti hidup rakyat..
so, tercipta lah satu terminal yg gaya nya mmg sebijik mcm airport...siyes ni, aku x tipu...
memule tu aku agak kompius di mana letak nye terminal ni (TBS).. siasat punye siasat & sebelum ni bnyk kali kua brite (sbb syarikat bas xmau pindah sana), so aku tau la kedudukan terminal ni...tau je la aku ni kan...mmg suke naik bas kalau nk travel..bg aku ianya sgt gojes & very convenience utk semua org...
baru2 ni aku ke JB... bukan Janda Baik, Jembalang biru @ Jamban Busuk, tapi Johor Baharu.. ;p



so, dr bentong, aku naik bas hingga ke pekeliling..dr situ je dh bleh trus ke TBS ni..senang je..korang naik je STAR LRT kat pekeliling tu (stesen Titiwangsa) sampai ke stesen bandar tasik selatan..tp koeang kena pastikan korang naik tren menghala ke Sri Petaling.. jgn amek tren ke ampang plak, sbb nt korang terlajak ke ampang...kat stesen Chan Sow Lin tu (area PUDU) ade 2 lane bercabang..1 ke ampang, 1 ke sri petaling...if korang ter-naik tren ke ampang, so better korang turun di stesen Chan Sow Lin & tunggu tren seterusnya yg menghala ke Sri Petaling..nk dekat smpai ke stesen bandar tasik selatan, dr jauh lg korang dh nmpak dh TBS ni...aku sgt teruja bile 1st time tgok dr dlm tren... Wah, besar gile...(ckp dlm hati jek)
so, keluar je dr tren korang punch STAR LRT kad tu dan belok kiri utk naik escalator menuju ke TBS...pas2 korang jgn terkejut plak, sbb lepas korang naik escalator ni, korang akan nmpak laluan KLIA Transit belah kiri... so, korang tgok la signage kiri kanan & atas mana way utk ke TBS...senang cite, korang trus jek pas2 ade escalator yg sangaaaaaattt tinggi kat belah kanan...kalau xnak naik escalator, bleh la naik lift...ok, lepas je naik escalator, korang belok kiri & melalui jejantas yg sgt luas...mase aku lalu ari tu, aku sorang jek kat situ...tp ade sorang abg polis bantuan tgh duk usha di hujung jejantas sana...eheheh...
pas2 pintu ke lobi TBS akan terbuka dgn sendiri nye if koramh berdiri atau lalu situ la..bile masuk je lobi tu, wahhh, lg skali aku terpegun...gojes gile...kat sini la yg org kata mcm airport tu...kaunter yg dorg bukak pun sgt bnyak...kalau dulu kat puduraya, kite pilih syarikat bas yg kite nak naik, tp kat sini, xyah pilih kaunter..just beratur kat kaunter yg dorg bukak...
memule aku xtau jugak..so, aku beratur la belakang seotang makcik ni...tibe2 sorang perkerja TBS dtg kat aku,...

"akak, nk ke mana yea?" budak tu tanye ...
"JB" balas ku pendek ...
"hurm, akak boleh beratur kat kaunter sebelah sini" suruh budak tu ...

aku pun jawab ok je la..rupe2 nye mana2 kaunter pun boleh beli tiket...dgn syarat kaunter tu bukak la..eheheh
lg 1 yg buat aku teruja..
setelah aku bgtau aku nk ke JB dlm mase yg terdekat, means dat aku nk bas dlm wktu tu, perkerja kaunter TBS suruh aku tekan skrin, pilih masa bas bergerak...
owh, touch skrin rupe nye..patut la ade LCD Skrin kat kaunter ni...
so, aku pun tekan la, masa tu waktu yg plg dekat ialah pukul 10.30 pg... waktu aku beli tiket ni pukul 9.45 pg..pas2 die suruh pilih nk seat yg mana..lg skali kena tgok skrin..ala, macam kite pilih seat nk tgok wayang tu..huhu...so, aku pun pilih la seat...single seat dh penuh, so terpaksa la amek yg dabel seat...(sekali dlm bas aku duk dgn uncle india..huhu)
lg 1, korang kena tunjuk IC utk isi detail korang kat tiket tu nt..aku terkejut gak la siap mintak IC bagai...no tepon pun die mintak...
dh bayar, tiket dh dapat..aku belek2 tiket tu..
bukan sebarang tiket dow..die tulis situ boarding pass... mcm tiket kapal terbang..tp opkos la boarding pass airport panjang size nye..tp TBS punye besar sikit je sr tiket wayang tu...
ni ha aku uplod tiket aku...tgok la..siap ade nama lg..heheh

korang nampak kan tu ade bar code..tau utk ape? ha, nt aku cite..
ok, pekerja kaunter tu pesan, setengah jam sebelum bas gerak, kena turun ke departure..tp sebelum korang turun, korang kena tgok dulu board yg sgt besar kat atas, tgok plate number bas, dan pintu bape korang punye bas tu..berpandu pada Trip No yg ade pd tiket...so, mcm aku nk ke larkin, aku tgok la btol2 bape plate no bas & pintu mana nk tgu bas kat bawah tu nt...
ok, mase nk turun tu, ade polis yg jaga..die check tiket...so, fikir logik aku, kalau xde tiket, dh sah2 la xleh turun kan?? sbb polis check...
lepas check sume, aku pun turun la...sgt selesa tempat menunggu..org plak x ramai...so, tgu la aku kat situ hampir 25 minit...smbil2 tgu tu ade la sorang perkerja TBS suh isi evaluation form..aku pun tanda excellent je la sume kan...siap tulis lg kat ruang any recommendation..huhu
ok, skrg aku nk cite pasal bar code tu..
sebelum naik bas, korang kena scan dulu tiket tu..jgn risau, ade staff yg tolong scan kan...die punye scanner tu lambang 1 Malaysia... korang bleh bayangkan x nombor 1 setinggi 4 kaki? lambang no 1 yg ade jalur gemilang diletakkan scanner di ujung atas nye...lg skali aku teruja...so, dgn cara ni, xde la berebut nak naik bas kan...sbb kena beratur nk scan tiket tu...
ala, mcm kat airport, kena beratur gak sbb staff nk check tiket...tp pas beratur tu, bertempiaran la nk menuju ke kapal terbang...(hurm, dh lame x naik kapal terbang..huhu)
then, dh siap scan sume, bleh la naik bas dgn selamat nye..
aku ari tu naik MARA LINER... driver bas tu cakap perjalanan akan mengambil masa 4 1/2 jam..(1st time ni aku smpai JB).. lepas tu, driver tu trus baca doa menaiki kenderaan... mmg gojes la MARA LINER... kalau naik bas lain, kena baca doa dlm hati jek..huhu
so, bermula la pengembaraan aku pada hari itu...eheheh

pada yg nk trevel menaiki bas, pergi la TBS..sgt selesa..mcm2 ade..
mmg very art technology, ade lebih kurang 60 retail & Food & Beverage..so, xde hal la pasal makan tu kan...nasi kandar pun ade tau..
mcm2 lg la facility yg ade..korang bley pegi kat website die kalau x percaya..
www.tbsbts.com.my

ok, sekian saje....adios...
ilalliqo' wa ma'assalamah ...




Sunday, February 20, 2011

apa ketagihan anda???

wah, gempak x post aku kali ni?
ketagihan...
ketagih mende???
ok, aku nk cite beberapa ketagihan aku masa study hingga sekarang...
nak tau ape mende???
JENG3....... :)

ok la...aku nk cite pasal handbag, wallet, kasut, sandle etc...
pompuan la katakan....
dulu2 aku x suke pun mende alah gini...
tp sejak masuk suksis, terasa mcm 'pegawai' kan, tetibe nk melaram plak...
yela, ari selasa & rabu kena pakai uniform..stail aku plak, kalau pakai uniform, handbag xleh sebarangan..(kalau boley, nk pakai handbag yg sandang tepi tu, kaler itam)
ari kames plak kena pakai baju batik...kalau wanita (sebutan wanita lebih seswai dr perempuan) opkos la pakai baju kurung kan...stail aku plak, kalau ari kames nk g opis, kena melaram la sikit..dlm erti kata lain SEGAK..hehe... berkasut ok...ber-handbag segala..eheheh
lagi2 masuk suksis dpt elaun...
dgn elaun suksis la aku beli mende alah yg aku nk cite kan ni... ;p

ok, ini wallwt yg aku gune kn skrg...harga??? x main la pasar malam hokay...ori meh..beli kat sogo...


yg ni plak wallet aku yg sebelum ni, dh pudar kaler baru aku tukar dgn yg atas tu..huhu

ni plak handbag Benedetti POLO...

ada 1 lg purse/wallet... Greenwich POLO.. mana ntah aku letak, x jumpe plak..ari tu aku bg adik aku pakai...die dh beli purse baru, die pn cmpak je la purse aku tu..huhu

ok, cite pasal sandle/kasut plak..
sejak akhir2 ni, sejak aku join uniform ni la, kaki aku xbleh sebarangan kasut... wah, x menahan btol ayat...huahuahua...
sandle la terutamanya..msti nk POLO..Crocodile..SCHOLL (betol ke eja??) xpun, design yg best & chantek kat Bata Comfit (harga rm59.90++)
selalu nye bata ni banyak design utk org tua...so, hati2 la memilih...
skrg ni pun, aku dh syor kan kat mak aku pakai bata comfit..
ternyata beliau sgt suke memakai nye..lembut kata nye... ;)
so, kaki anda x merasa sakit..
dulu aku selalu pakai sandle/kasut vincci..tp sejak akhir2 ni sakit sguh kaki bile memakainya..skrg ni pun ade 2 sandle yg masih elok lg kondisi nye..ntah bile la nk pakai..huhu

ok, selain dr wallet, handbag, sandle, kasut..mende yg penting 1 lg ialah JAM...
kalau org lain sebuk bonia, guess dan sebagai nye...
tp pd aku, aku setia dgn Q&Q...
setakat ni ade 2 je la Q&Q tu...
tengok..betapa tahan nye jam2 tersebut...x pernah ganti pun sejak zaman aku study..
tp dgn syarat, beli yg ORI la...jgn beli kat uptown, pasar malam @ petaling street..huhu
aku x upload la gamba jam tu..kalau nk tgok, tgok mase korang sume ngedate dgn aku nt..ahahah

ok, tu je la yg aku nk hupdate tuk kali ni...
kang kalo tetibe ade idea, aku bukak topik baru plak...
eheheh...

eh, tapi kan, cube tgok design handbag POLO kat bawah ni, chantek la plak...huhu
uwaaaaaa......




testing....

cube test, cube test.....

Monday, February 14, 2011

Dadali .......

ok, tajuk post kali ni dadali... pelik btol nama org ni..dadali...dadamu xde ke? ahahah
ok, tajuk lagu ni, di saat aku mencintai mu...sgt best aku rasa..dh jadi fevret aku dh ni...selain lagu pujaan hati-kangen band...
melodi lagu ni sgt best... syahduuuuuuuu abes... huhu
korang layan ah dulu lagu ni....
kalau suke, angkat tangan hokay!!!
ni aku sertakan lirik lagu die...baru la korang bley hayati betol2..huhu

mengapa kau pergi, mengapa kau pergi
di saat aku mulai mencintaimu
berharap engkau jadi kekasih hatiku
malah kau pergi jauh dari hidupku

menyendiri lagi, menyendiri lagi
di saat kau tinggalkan diriku pergi
tak pernah ada yang menghiasi hariku
di saat aku terbangun dari tidurku

aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencintai dirimu
aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta

semoga engkau kan mengerti tentang perasaan ini
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta (indahnya cinta)
maaf sungguh ku tak bisa (tak bisa) untuk kembali padamu
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta

aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta




~~~ aku ingin kan diri mu ... datang dan temui aku ~~~