" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Monday, February 21, 2011

~ Terminal Bas Macam Lapangan Terbang ~

ok, kali ni aku nk cerita 1 lg kejayaan Malaysia dlm meningkatkan lg pengangkutan awam negara kita...korang sume tau kan, ini salah satu perkara dlm NKRA yg diterajui oleh Perdana Menteri kita, Dato Seri Mohd Najib Razak utk meningkatan kualiti hidup rakyat..
so, tercipta lah satu terminal yg gaya nya mmg sebijik mcm airport...siyes ni, aku x tipu...
memule tu aku agak kompius di mana letak nye terminal ni (TBS).. siasat punye siasat & sebelum ni bnyk kali kua brite (sbb syarikat bas xmau pindah sana), so aku tau la kedudukan terminal ni...tau je la aku ni kan...mmg suke naik bas kalau nk travel..bg aku ianya sgt gojes & very convenience utk semua org...
baru2 ni aku ke JB... bukan Janda Baik, Jembalang biru @ Jamban Busuk, tapi Johor Baharu.. ;p



so, dr bentong, aku naik bas hingga ke pekeliling..dr situ je dh bleh trus ke TBS ni..senang je..korang naik je STAR LRT kat pekeliling tu (stesen Titiwangsa) sampai ke stesen bandar tasik selatan..tp koeang kena pastikan korang naik tren menghala ke Sri Petaling.. jgn amek tren ke ampang plak, sbb nt korang terlajak ke ampang...kat stesen Chan Sow Lin tu (area PUDU) ade 2 lane bercabang..1 ke ampang, 1 ke sri petaling...if korang ter-naik tren ke ampang, so better korang turun di stesen Chan Sow Lin & tunggu tren seterusnya yg menghala ke Sri Petaling..nk dekat smpai ke stesen bandar tasik selatan, dr jauh lg korang dh nmpak dh TBS ni...aku sgt teruja bile 1st time tgok dr dlm tren... Wah, besar gile...(ckp dlm hati jek)
so, keluar je dr tren korang punch STAR LRT kad tu dan belok kiri utk naik escalator menuju ke TBS...pas2 korang jgn terkejut plak, sbb lepas korang naik escalator ni, korang akan nmpak laluan KLIA Transit belah kiri... so, korang tgok la signage kiri kanan & atas mana way utk ke TBS...senang cite, korang trus jek pas2 ade escalator yg sangaaaaaattt tinggi kat belah kanan...kalau xnak naik escalator, bleh la naik lift...ok, lepas je naik escalator, korang belok kiri & melalui jejantas yg sgt luas...mase aku lalu ari tu, aku sorang jek kat situ...tp ade sorang abg polis bantuan tgh duk usha di hujung jejantas sana...eheheh...
pas2 pintu ke lobi TBS akan terbuka dgn sendiri nye if koramh berdiri atau lalu situ la..bile masuk je lobi tu, wahhh, lg skali aku terpegun...gojes gile...kat sini la yg org kata mcm airport tu...kaunter yg dorg bukak pun sgt bnyak...kalau dulu kat puduraya, kite pilih syarikat bas yg kite nak naik, tp kat sini, xyah pilih kaunter..just beratur kat kaunter yg dorg bukak...
memule aku xtau jugak..so, aku beratur la belakang seotang makcik ni...tibe2 sorang perkerja TBS dtg kat aku,...

"akak, nk ke mana yea?" budak tu tanye ...
"JB" balas ku pendek ...
"hurm, akak boleh beratur kat kaunter sebelah sini" suruh budak tu ...

aku pun jawab ok je la..rupe2 nye mana2 kaunter pun boleh beli tiket...dgn syarat kaunter tu bukak la..eheheh
lg 1 yg buat aku teruja..
setelah aku bgtau aku nk ke JB dlm mase yg terdekat, means dat aku nk bas dlm wktu tu, perkerja kaunter TBS suruh aku tekan skrin, pilih masa bas bergerak...
owh, touch skrin rupe nye..patut la ade LCD Skrin kat kaunter ni...
so, aku pun tekan la, masa tu waktu yg plg dekat ialah pukul 10.30 pg... waktu aku beli tiket ni pukul 9.45 pg..pas2 die suruh pilih nk seat yg mana..lg skali kena tgok skrin..ala, macam kite pilih seat nk tgok wayang tu..huhu...so, aku pun pilih la seat...single seat dh penuh, so terpaksa la amek yg dabel seat...(sekali dlm bas aku duk dgn uncle india..huhu)
lg 1, korang kena tunjuk IC utk isi detail korang kat tiket tu nt..aku terkejut gak la siap mintak IC bagai...no tepon pun die mintak...
dh bayar, tiket dh dapat..aku belek2 tiket tu..
bukan sebarang tiket dow..die tulis situ boarding pass... mcm tiket kapal terbang..tp opkos la boarding pass airport panjang size nye..tp TBS punye besar sikit je sr tiket wayang tu...
ni ha aku uplod tiket aku...tgok la..siap ade nama lg..heheh

korang nampak kan tu ade bar code..tau utk ape? ha, nt aku cite..
ok, pekerja kaunter tu pesan, setengah jam sebelum bas gerak, kena turun ke departure..tp sebelum korang turun, korang kena tgok dulu board yg sgt besar kat atas, tgok plate number bas, dan pintu bape korang punye bas tu..berpandu pada Trip No yg ade pd tiket...so, mcm aku nk ke larkin, aku tgok la btol2 bape plate no bas & pintu mana nk tgu bas kat bawah tu nt...
ok, mase nk turun tu, ade polis yg jaga..die check tiket...so, fikir logik aku, kalau xde tiket, dh sah2 la xleh turun kan?? sbb polis check...
lepas check sume, aku pun turun la...sgt selesa tempat menunggu..org plak x ramai...so, tgu la aku kat situ hampir 25 minit...smbil2 tgu tu ade la sorang perkerja TBS suh isi evaluation form..aku pun tanda excellent je la sume kan...siap tulis lg kat ruang any recommendation..huhu
ok, skrg aku nk cite pasal bar code tu..
sebelum naik bas, korang kena scan dulu tiket tu..jgn risau, ade staff yg tolong scan kan...die punye scanner tu lambang 1 Malaysia... korang bleh bayangkan x nombor 1 setinggi 4 kaki? lambang no 1 yg ade jalur gemilang diletakkan scanner di ujung atas nye...lg skali aku teruja...so, dgn cara ni, xde la berebut nak naik bas kan...sbb kena beratur nk scan tiket tu...
ala, mcm kat airport, kena beratur gak sbb staff nk check tiket...tp pas beratur tu, bertempiaran la nk menuju ke kapal terbang...(hurm, dh lame x naik kapal terbang..huhu)
then, dh siap scan sume, bleh la naik bas dgn selamat nye..
aku ari tu naik MARA LINER... driver bas tu cakap perjalanan akan mengambil masa 4 1/2 jam..(1st time ni aku smpai JB).. lepas tu, driver tu trus baca doa menaiki kenderaan... mmg gojes la MARA LINER... kalau naik bas lain, kena baca doa dlm hati jek..huhu
so, bermula la pengembaraan aku pada hari itu...eheheh

pada yg nk trevel menaiki bas, pergi la TBS..sgt selesa..mcm2 ade..
mmg very art technology, ade lebih kurang 60 retail & Food & Beverage..so, xde hal la pasal makan tu kan...nasi kandar pun ade tau..
mcm2 lg la facility yg ade..korang bley pegi kat website die kalau x percaya..
www.tbsbts.com.my

ok, sekian saje....adios...
ilalliqo' wa ma'assalamah ...




No comments: