" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Wednesday, March 3, 2010

HUJAHAN: PERKAHWINAN

berikut adalah hujahan sahabat2 aku pasal perkahwinan..aku abadikan di blog sebagai kenangan since status fb aku akn di update setiap masa...

Rai Fara Serigala Maroon post khas utk member2: Pojie Fauziana + Mohd Faizal Abdullah + Atiqah Liyana + Rozidah Ruslan dan sape2 nk join pn boleh...tajuk topik ialah perkahwinan @ wedding @ kawen...sila bincang baik2 ye kawan2...pejai kawen ujung tahun...hahahaha...

Mohd Faizal Abdullah: aku pilih ujung tahun sbb cuti sekolah...haha..
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: aku x mo pilih cuti sekolah..crowded..jalan jem...nt tetamu sume merungut payah nk dtg umah aku sbb jln jem nk ke desa damai...muahahahah
6 hours ago ·

Shukran Jessa: ko nak kawen dah ke fara?
6 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: yg jalan jem tu cuti mcm cuti raya..cuti sekolah xjem sgt..
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: syuk: nk kawen tp calon xde...cm ne nih? sekadar hiburan jek post nih..kite semua akn melangkah ke arah itu..masing2 dh dewasa kan..ahaks....

pejai: cuti sekolah pn jem gak sbb sume nk lik kg..bnyk kenduri kawen
6 hours ago ·

Shukran Jessa: ooo...kenduri kawen nak tanak kena wat gak time cuti sekola sbb time tu je ramai sdare mare yg available and jiran2 serta tetamu2. tp cuti yg mane tu pepandai la pilih, ambil la time bukan musim perayaan at least takdela orang kerumun sgt nak bercuti haha. kazen aku dulu kawen awal tahun time org tgh cuti lagi
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: betul tu syuk...aku bkn nye bdk sekolah sampai nk kena 2gu cuti sekolah baru nk kawen...muahahaha...sape2 yg dh plan, plan la sebaik2 nye....kazen aku kawen pn bkn time cuti sekolah...tp kalo dh kenangkan saudara mara & adik beradik yg kawen, kite mesti amek inisiatif utk menghadirkan diri jugak...betul x? huhuhu
6 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: betol..siap amek cuti lame agi..kalu xtolong nnt rase lain plak..huhu
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: pejai: tau xpe...kite tolong org, nt time kite, org plak tlg..kan, kan.......
6 hours ago ·

Shukran Jessa: tu pasal masa. tempat? bajet? hehehehe bab bajet paling aku gerun, terpikir kalo gaji tkt rm2k sbulan nak kawen dlm mase setahun sempat ke nak kumpul duit kalo duit antaran je dah dkt rm10k huaaaaaaa~~ mimpi ngeri sang teruna
6 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: tula..aku pon pk camtu gak..arap2 cmtula hendaknya..
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: kena siap sedia dr segi mental & fizikal...ape yg aku tau, duit hantaran tuh digunakan oleh keluarga pengantin utk wt kenduri kendara. ini pengalaman aku bile aku masak kenduri kawen kazen aku dulu.brg mahal..mase tu kazen aku 7k..bab yg lain2 cm brg hantaran segala bagai, try to negotiate wif ur partner...ikut yg mampu...kalo nk havoc sgt gune duit sendiri jek..hahaha
6 hours ago ·

Shukran Jessa: hahahah beb rm10k tu bukan sikit2 daaa~~ rm10k nak kasi perempuan je. kenduri lelaki nak settle lagi, nak bli brg hantaran lagi. duit minyak orang ikut btandang (kalo naik bas bayar sewe bas). bab-bab hantaran ni yg aku tahu partner mmg tak kisah mslhnya adalah mak/bapak partner tu yg nak lebey2 al sebab anaknya adalah seorang yg ternama
6 hours ago ·

Shukran Jessa: misal kata gaji rm2k, gune rm1k tu tak termasuk duit kete or duit rumah kalo dah beli rumah. incase la saving rm500 sebulan, setahun baru rm6k, tak cukup. kalo cukup pun, cukup-cukup jela duit saving haha. nanti pas kawen nak gi honeymoon la nak bli brg2 dkt rumah la benda la hohoho
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: oh syuk..teruna tu pk la sendiri kalo die dpt yg ternama..kena sedia dr awal la...10k mmg bkn sket..kalo nk bajet sgt, wt ala kadar jek..xpun try wt kenduri blh pompuan besar-besaran...ajak segala saudara & kwn2 dtg.blh laki wt yg termampu jek..so, havoc di sebelah pihak je la...gamai gak org wt style cm ni skrg...
6 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: rezeki anak isteri nt ade syuk oi...bertambah2 rezeki nt bile dh kawen...cewah, cara aku ckp cm dh kawen jek..ahaks
6 hours ago ·

Shukran Jessa: hahaha ade mak apak yg pk anaknye ternama sbb anaknya doktor, engineer, apo2 laie la. mak aku bilang, jgn letak antaran tinggi2 kalo anak kite tu masak pun tak reti, malas, pengotor even keje hebat, buat malu dkt mertua je nanti hehehe jgn mara sesape terase :)

rejeki mmg ada dimana-mana, tp Allah tak bagi terus. kalo tak tahan tu yang awal-awal dah ber-ce-rai-be-rai
5 hours ago ·

Shukran Jessa: pokok pangkalnya sekarang, sape yg nak kahwen grand? pengantin ke mak apak pengantin? selalu mak pengantin mana-mana belah pun.

pengantin nak kawen simple (simple tapi bukan bajet pun). haha ko pk kenape orang byk nak kawen dekat siam selain dari kawen lari tak dapat restu mak apak? jwpnnya benda alah ni la, UWANG

fara nak kawen bajet, baik kawen ramai-ramai under jabatan agama islam lagi bajet hahah masalahnya perempuan nak ke? mak pengantin nak ke????
5 hours ago ·

Atiqah Liyana: aku xnk kawen ramai2...aku nk wat kenduri wikdays boleh?ari isnin ke..lunch hr org dtg mkn..heheh
5 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: setuju dgn pendapat mak ko...kesimpulannya ikut kemampuan la segala pendapat ko tu syuk...mak bapak yg ko ckp tu cm havoc jek. nsb la family aku x berlatar belakang gitu...kali kedua nk dpt menantu, alhamdulillah xde yg bangkang membangkang...sume mengikut ape yg pengantin rancangkan..yg pntg sume kena duk sepakat. jgn beban kan pengantin...nt kawen lari, sape yg malu??? haish....
5 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: tqah: its ur day..up 2 u how to plan it...hikhik..aku pn xmo kawen ramai2..sesak gle
5 hours ago ·

Atiqah Liyana: kalo kawen reramai cm nk msuk msian book of records je..alahai ble bc komen shuk tetb trsedar byknye la nk kene pkr n prepare..tu belum kene pkr cmne nk join family baru lg..cmne nk lyn in-laws lg.kalo dpt in-laws ok xpela..dpt yg jenis yg xok..puasla.waaaa aku takot..
5 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: sabar tqah...jgn takut melampau, nt lain lak jadik nyer...think positive...sbb tu perlu nye kenal hati budi antara dua belah pihak...bile dh join family baru, kena take care all de things...
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: kawen reramai???owh xbest cz sesak n rasa cam nak pensan jek tgk org reramai nie..

stuju ngan tiqah..takot gak kalu kita xleh nak join ngan family in-laws...kot2 dorg jenis serius ke...mase bercintan -cintun sume boleh trima..da kawen mule la resah gelisah...huhu
5 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: aku gase korg ni kena g kusus kawen la...bia ustaz tarbiah korg berdua....muahahahah
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: tp dsbbkan aku bukan anak sulung n da terima abg n kakak2 ipar, so far dorg boleh jek join family aku n kepala gile2 gak..hahaha
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: farah::ko da penah gi kursus kawen ek???xajak pon..hik3..
5 hours ago ·

Atiqah Liyana: waaa aku ni jns takot dgn new environment..kalo kt hostel dulu mst aku demam seminggu ble tukar blok baru..ni plak nk jmp org baru..bp lame la plak aku demam
5 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: pejai: ok la tu dpt ipar duai cm tuh...aku mule kusus thn 2004. kali ke 2 thn 2008...dan aku gase nk g kusus kali ke 3...jum la pejai join....

tqah: susah gak cm tuh...kena belajar la atasi masalah cm tu
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: owh camtu plak???hurm..mesti ko xpenah gi prog. bakti siswa or anak angkat ni..huk3..
5 hours ago ·

Atiqah Liyana: pejai:aah xpnh..em aku xsuke bnd cmtu..pelik msuk family org though its a good xperience..
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: teringin gak nak gi tp agi feel kalu gi ngan awek/tunang..hak3..mcm mawi ngan ekin..hak3...

tiqah:: ape kata ko dudok umah farah sminggu dua...tgk brape lama ko demam..huk3...
5 hours ago ·

Mohd Faizal Abdullah: 1st2 mmg pelik tp aku ni jenis kalu dok lama2 umah org rasa mcm da umah sendiri la plak..kah3...so far da ada 2 family angkat tp da lama xcontact..huhu..sian dorg dpt anak angkat mcm aku...
4 hours ago ·

Rai Fara Serigala Maroon: pejai: itu pndpt ko tp bg aku x perlu pergi dgn awek/tunang..
tqah: ko kena pandai jaga diri la..da kawen nt, dh jd tgjwb suami ko sebatikan ko dgn family die..huhuhu

~ berhenti setakat tu jek sbb yg selebih nye merepek gaban xde kena mengena dgn kawen..merapu sguh kawan2 aku..haish.... ~

No comments: