" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Sunday, April 28, 2013

Honeymoon 4: Port Dickson

ehem..ehem ...
aci tak buat tajuk honeymoon?
sebelum ni xde kan?
buat entry cecampur jenjalan je
ok, mulai dari hari ini, setiap kali part honeymoon nak buat entry khas
wahhhh gitooooooo
kalau perasan ada picture setiap honeymoon di belah kiri blog ni :)

seperti sedia maklum la kan
bulan April ni my birthday
so, 1 trip telah dirancang bersama sejak bulan february lagi
akan tetapi 2 hari sebelum terbang, bapa mertua ku ajak join event dia, Astrophotography.
sempena hari Astronomi Sedunia 2013
since suami sy jurufoto & dia memang minat & sentiasa ikut dad dia bab2 ni.
so satu pembelajaran baru buat beliau
belajar peta bintang kat Balai Cerap, Teluk Kemang, Port Dickson
alaaaaaa, tempat org tgok anak bulan tu

Balai Cerap Telok Kemang, Port Dickson
atau dikenali Kompleks Baitul Hilal (Rumah Bulan)
 alkisahnya, rupa-rupanya suami ni memang selalu ikut dad program cam ni kat balai cerap
baru lah ku tahu kannnn
dah banyak balai cerap depa dah pernah pi
*ok, tetiba slang utagha*
alaaaaaaaa, sy kan baru 5 bulan lebih berkahwin, so segalanya adalah baru bagi sy
dan sy eksaited sangattttttt nak pi balai cerap ni

nampak tak menara yang atas nya bulat tu?
situ la org tgok anak bulan
ada  teleskop besar menghala ke langit 
dan korang akan nampak bulan dengan sangat jelas
dan bulan itu sangat la besar
subhanallah... dapat tgok sendiri kawah2 di bulan
dekat dengan mata
selalu kita tengok bulan biasa, warna nya putih kan
tapi bila tengok guna teleskop, warna nya kelabu2 gituuuuuuu
tak reti nak explain tapi pengalaman tu memang berharga

ini lah bulan itu.
kalau rindu sy, tgok la bulan :)
see... nampak tak kawah bulan?
ni sy snap kat tv
ini lah alat untuk melihat bulan
ini ruang legar pameran



sekitar Balai Cerap ada resort
Klana Beach Resort
depa ni kontrol alat untuk tgok bulan tu
dalam ni memang gelap gelita
nampak bulan je kat atas langit
sebelah siang nya suami belajar peta bintang, so malam kena la praktis kan ilmu itu dengan meng-shoot bintang.
tapi malam tu bintang tak kelihatan pulak
awan tebal sangat
dalam pukul 1 pagi gitu, kitorang keluar lepak minum
bintang masih belum kelihatan
tapi, masa nak balik, tetiba bulan terang sangat di hujung laut sana.
tetiba cakap kat suami
"terang nya bulan yang!"
"aah, la... eh banyak bintang. jom balik amik camera"
waahhh, eksaited laki aku
terus balik hotel, amik camera & turun balik.
geng2 shooter td sorang pun xdak. semua dah blah
kitorang pun shoot la sampai lebam start dr 2.30 -5 pagi
dalam pukul 4 pagi gitu, ada 1 grup yg sama belajar dengan suami td datang
nak shoot bintang
time ni bintang memang banyak sangat.
maka nya, ramai la yg shoot start dari pukul 4-6 pagi

ini lah bintang yg suami ku shoot
Cantik sangattttt
yg ni Star Trail
bintang bergerak dari kiri ke kanan
ada lebih 200 gambar untuk dapatkan gambar cam ni
hebat suami! hebat!!!
dalam pukul 5 pagi gitu, balik ke bilik & tidur.
ni lah bilik kami
tq dad sbb blanja :)
ok, balik bilik terus tidur kan
apa kejadahnya tajuk entry honeymoon?
mcm bukan honeymoon je

hey! hey! hey! uolls
honeymoon bukan takat nak 'membaja' benih baik & nak ehem-ehem semata-mata
tapi bagi kitorang, asalkan tido hotel, honeymoon la nama nya tu
hihhihhihihi

ok, boleh paham?




p/s: next honeymoon entry.
ramai jugak yg kata kitorang gi membaja
haih
typical sangattttt org sekarang

No comments: