" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Friday, April 4, 2014

Sandakan - Kinabatangan Trip

ehem ... ehem ...
assalamualaikum semuaaaaaaa
hari ni baru la rasa nak update Sandakan Trip
dah nak dekat sebulan kot balik dari sana
kenangan ke Sandakan ni akan di ingat sampai bila-bila 
sebab tarikh & hari kami berangkat terbang, sama dengan hari MH370 dilaporkan hilang.
Suasana jerebu.
lapisan jerebu di bawah.
di atas nya langit biru, Subhanallah
sebelum pesawat berlepas, kami sempat lagi tengok news feed facebook
sebab hampir sejam delay dalam flight, menunggu giliran untuk terbang
begitu sibuk ruang udara masa hari tu
masa tu la kami dapat tau ada kapal terbang hilang
whattt??? kami dalam kapal terbang kut
tetiba ada kapal terbang hilang???
tawakkal & berserah aje lah moga kami selamat mendarat di Sandakan

nasi tomato & chicken mayo sedappp
lapar gila dlm flight sbb flight pukul 9 pagi
penerbangan mengambil masa kira-kira 2 jam 50 minit
dapat juga tengok puncak gunung kinabalu dari atas
lambai-lambai aje lah ekekkee
sampai saja airport, kami naik teksi ke Central Hotel, Bandar Sandakan
charge teksi untuk ke town, RM30
dah siap check in, dalam pukul 2 ptg gitu, kami pun tidur huahuahua
*jenis laki bini suka tidur* lol
agak dah petang pukul 5 gitu, baru la kami keluar cari makanan
lapar kot. makan dalam flight je
dari hotel kami jalan kaki ke Sandakan Waterfront di mana terletaknya Four Point by Sheraton Hotel
banyak hotel di bandar ni. cuma waktu malam nya bandar xde apa kecuali kat waterfront.
situ je happening
jalan-jalan terjumpa gerai jual goreng pisang cheese
ye, mmg ini la tujuan utama ke sini setelah gugel makanan apa yg menarik di Sandakan
duk Sabah asyik makan nasi ja
*nasi goreng kinabalu*
kami lepak kat waterfront ni sampai malam
lepas tu balik hotel tidur.
esok nya suami ku ada shooting nikah & sanding

bangun pagi pukul 6, tengok2 ada pasar tamu di bawah hotel

pasar tamu baru nak buka waktu ni
pagi tu kami jalan-jalan kat pasar tamu je, cari breakfast.
suami pegi shooting, aku duk hotel ja.
agak dah bosan hotel, aku kua jenjalan sekali lagi ke pasar tamu
dari hujung sana sampai la hujung sini.
keadaan pasar dia lebih kurang sama macam pasar filipin kat KK, xde shopping apa pun melainkan beli makanan tradisi sabah yg tiada di semenanjung
jalan-jalan jumpa salon, masuk jap cuci rambut.
jalan-jalan jumpa supermarket, masuk jap beli kopi 3 in 1, beli biskut
muahahhaahaaa
gitu je la jenjalan aku sensorang
petang tu, dekat pukul 6 jugak la baru laki aku balik
baru je turun dari hotel, nk ke waterfront konon nak beli pisang goreng cheese, skali laki aku call kata dah ada kat depan bilik.
maka nya sampai ke hari balik x dpt repeat makan pisang goreng
ahahhahahaha
macam biasa, lepak2 kat bilik je patang tu
ntah kenapa percutian kali ni asyik duk kat bilik je
padahal nya hotel je bajet je kot. hotel ada katil, aircond & bilik air
harga RM70 semalam
mungkin kerana datang sebab kerja, so kerja diutamakan dahulu
malam nya kami makan malam di Harbour Bistro Cafe
butter prawn dia ohsemmm!!!!
ada sisha juga sini. 

esok nya, bangun pagi try call ejen yg ada kat setiap brochure
tapi semua nya mahal belaka
tak termampu dibuat nya hahahaha
kami rancang nak ke Turtle Island. tapi pakej dia RM200++ kot seorang
kalau dah 2 orang, dah berapa? oh nooooooo
melepas nak ke pulau
then, terjumpa trip ke gua gomantong & kinabatang, sepilok & sebagainya
tapi sama juga harga pakej sangat la mahal.
semua RM200++ ke atas
kami saja ushar2 pakej sebab kami tak rancang untuk sewa kereta di sini.
last nya, kami plan untuk ke Kinabatangan dengan memandu sendiri.
sekali lagiiiii, call semua kereta sewa di sekitar town
not available! xde kete sewa ok! takdeee
kalau ada pun kat airport...
tapi nk ke airport, kena naik teksi. teksi je pun dah RM30
oh mannnnn
nak ke sepilok tengok orang utan pun teksi charge RM40
nak tengok orang utan je pun. eehhhhh

last nya kami decide, esok je la sewa kereta sebab kalu sewa esok nya, senang nak ke airport, pulang kereta & fly balik KL.

maka nya pagi Isnin tu, kami keluar breakfast saje di Sandakan Waterfront.
pastu balik hotel, tidur. hahahahhahahaha
travel kali ni lebih pada tidur je gaya nya LOL
dalam pukul 3 ptg baru kami keluar lunch
lunch di kfc saje sebab hari-hari dh lantak nasi. apekahhh
kat toen sandakan ada 2 kfc. 1 kat waterfront, 1 kat dalam town
dua-dua kfc full. sentiasa ramai orang.
yg pelik nya. ramai gila yang bungkus, tapau bawak balik.
orang pulau barang kali. orang suluk.
tapiiiiiiii coleslaw kfc sini tak sedapppppp. eeuuwwww

dah siap makan, dalam pukul 4 ptg gitu kami ke Agnes Keith House
dari toen nak ke sana, teksi charge RM10

Agnes Keith ialah seorang penulis di Sabah. banyak kisah tentang Sabah sebelum, semasa & selepas perang dunia ke 2 beliau karang.
boleh google utk mengetahui tentang beliau lebih lanjut
sebenarnya rumah ni dah hancur semasa perang
tapi kerajaan sabah bina semula di tempat yg sama, rupa yg sama
di dalam nya penuh barang antik & sejarah peribadi kehidupan Agnes
kalau tak silap, entrance fee RM2 seorang
DILARANG ambik gambar di dalam rumah ni
bersebelahan dengan Agnes Keith, ada English Tea House
best lepak kat sini.
pemandangan cantik sangat
actually 2 tempat ni terletak di atas bukit, so boleh la nampak seluruh Sandakan dari sini
di sebabkan terlatak atas bukit, tu yg kami naik teksi.
balik kami jalan kaki je hihihihi


halaman restoran

Ice Mocha & cheese cake super sedap!!!!!
dating2 jap kat atas tu, baru kami turun jalan kaki
ada trail untuk pejalan kaki & nama nya Tangga Seribu atau english nya One Hundred Steps

Tangga Seribu
Sandakan Heritage Trail
macam biasa, balik hotel lepak2 je
malam nya pulak kami cadang nak ke waterfront lagi
tapi ada kawan suami plak nak jumpa. so malam tu dia belanja kami makan ikan bakar
tapi bukan di ikan bakar sim sim
kami ke restoran resepi mama di Letat Jaya
kata nya, sama juga di sim sim. kat sim sim pun ada resepi mama
beza nya persekitaran restoran ni lagi bersih dari sim sim
alhamdulillah, dapat rasa juga ikan bakar fresh di sini
memang super sedapppp!!!!!

esok nya, kami ke Sandakan Airport untuk ambil kereta.
teksi charge RM25 & kami dapat sewa kereta kancil berharga RM70 sehari
dapat je kereta sewa kami terus ke Sukau, Kinabatangan seperti yg dirancang semalam

Sukau Greenview
kami bertolak dari Sandakan Airport pukul 11.30 pagi & sampai Sukau dalam pukul 2 ptg
perjalanan mengambil masa 2 jam. tapi banyak sungguh lori & hujan lebat.
maka kami pandu perlahan je

cantik kan Sungai Kinabatangan
harga tiket untuk Kinabatangan River cruise ni RM35 seorang
boleh beli di kaunter Sukau Greenview
oleh kerana kami sampai awal, maka nya pusing kampung dulu laaaa



kebanyakkan rumah org Sabah macam ni
masa on the way dari ke Kudat dulu pun banyak rumah macam ni

nasi kuning & bihun sup ayam
SK Sukau Kinabatangan 1952
happy dapat tengok tempat macam ni pebih fasiliti


River cruise start pukul 4 petang
keistimewaan nya di sini kita dapat lihat pelbagai spesis burung, monyet, monyet probiscis (hanya di Sabah), gajah liar sambil mengharung sungai kedua terpanjang di Malaysia ni
bangga ok!!!!
ini pengalaman pertama bersama suami naik bot sungai. aku org Pahang pun belum semoat lagi bawak dia naik bot harung sungai Pahang
InsyaAllah, lepas ni boleh plan ke Taman Negara Pahang plak

  sambil harung sungai tu, laki aku nampak probiscis monkey
budak bot tu pun patah balik untuk kami lihat lebih dekat
tapi malang nya pokok tu tinggi & monyet nye sekor je



burung Heron
banyak sangat spesis burung ni kat sini
dengar je bunyi bot, terus terbang betempiaran
dan akhir nyaaaa kami dapat tengok gajah
punya jauh harung sungai nk jumpa gajah sampai minyak bot dah nak abih


Gajah liar Borneo
masa kami jumpa gajah ni, budak bot naik ke tebing.
dia kata banyak. ada baby. kalau ada baby gajah bahaya sket sebab gajah jenis protection
konon nak intai sensorang, tapi dan sorang je mat saleh naik, tiba-tiba datang gajah besar kat atas nuuu
tudiaaaaaaaaaa
melompat mat saleh & budak bot ke dalam bot hahahahaha
satu pengalaman yg x dapat dilupakan
minyak bot hampir kering
separuh perjalanan ke jeti, pihak sukau greenview datang hantar minyak
peerrghhh pengalaman xbleh lupa, isi minyak bot kat tengah-tengah sungai kedua terpanjang di Malaysia.
sebelum nak jumpa org hantar minyak, hari dah pukul 7 malam. gelap gelita di tengan sungai
peerrrgghhhhh suoerb experience!!!
kalau dulu pi Pulau Tiga Sabah, naik bot laju sampai terhempas
ni plak naik bot sungai di kegelapan malam, hanya ditemani bintang huhuhu
pukul 7.30 kami sampai di jeti & terus pulang ke Sandakan

on the way ke sandakan plak minyak kereta hampir kering
kami memang bajet nak isi minyak di bandar kinabatangan
akan tetapi tak nampak plak stesen minyak. ehh apekah???
kami singgah bertanya di IPD Kinabatangan
abg polis tu kata kat Kinabatangan memang xde stesen minyak
last stesen minayk kat bandar check point
whatttt???
akhir nya dia bagi direction pi beli minyak gelen di bukit garam, kinabatangan
alhamdulillah, jumpa pun kedai jual minyak huhuhu

sampai Sandakan lebih kurang 10 malam.
konon nk try ikan bakar sim sim. 2-3 kali pusing sebab asyik terlepas simpang.
sekali nya dah tutup
diorang dah kemas. T_____T
dinasihatkan kalau korang nak datang makan malam kat ikan bakar sim sim better datang pukul 6 ptg
pukul 9 lebih dah nak tutup
huhuhuhu
malam tu kami makan di Waterfront sahaja
untuk malam yg terakhir sebelum balik KL esok

esok nya, breakfast kat mamak je kat depan hotel
lepas tu ke Pasar Umum Sandakan
xde shopping apa pun.
cuma beli tshirt, fridge magnet & cenderahati utk mak, adik & bff ku Reena Kamarudin tu
tshirt i love sandakan tu wajib beli
hihihihi

Pasar Umum Sandakan

Sandakan 1940
memang banyak beza dengan yg sekarang

abadikan kenangan bersama kereta kancil huhuhu
flight kami delay hampir sejam juga masa nak balik tu
MH370 masih hilang hingga kini
Ya Allah, kau permudah kan lah urusan kami di dunia ini

oh ini nak share sket.
kami park kereta kat rumah kawan di Aman Putra.
mintak tolong dia hantar ke Putrajaya Station saje
dari situ kami naik ERL train ke Salak Tinggi
Putrajaya - Salak Tinggi harga RM5.50
termasuk tiket bas ke LCCT dari Stesen Salak Tinggi
so, pada yg nak mudah ke LCCT, park la kereta anda di Putrajaya Sentral
dari situ beli tiket cam ni ok
cakap kat dia nak ke Salak Tinggi, sekali dengan bas ke LCCT
sampai je Salak Tinggi, bas memang dah ada tunggu

ok, sekian sahaja trip kali ini
moga bertemu lagi pada trip akan datang
InsyaAllah kalau rajin hupdate hihihihi

btw, esok pagi ke Terengganu.
tungguuuuuuu!!!!!
trip apa pula kali ni yea hihihihihi
na na na na na tranung kite!!!

kbai
nanite


1 comment:

Ain Farahati Maarof said...

Menarik juga sandakan ni ye...especially river cruise tu... dh lama dh teringin nak tgk proboscis monkey... blh gi nanti... thanks for the info :)

jemput singgah http://my-anugerah-terindah.blogspot.com