" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Friday, February 1, 2013

6th Review: Pelaminsss Detik Indah

ehem ... ehem ...
aci tak kalau gabung kan 3 pelamin dalam 1 entry?
hahahahaha malas nak buat entry bebanyak.
banyak tu nak review

Pelamin Detik Indah 1: 
Ijab & Qabul - 10.11.12

memula buat pentas.
plywood tu beli tapi kayu2 yg lain tu owner kedai hardware bg free.
kawan abah kata nya. :p
masheh pak anjang, tukang kayu untuk Detik Indah :)

untuk hiasan guna paper fan jek.
tema dia tangerine

pada jam 1645 hrs, 9.10.12
gigih la memanjat pasang tirai & lekat kan paper fan itu

haaaaaa, nampak???

esok pagi nya, pukul 7 pagi baru la kawan datang hantar bantal nikah, alas putih, paper lantern & bunga-bungaan sebagai hiasan tambahan

haaaaaaa, gini jek pelamin nya
bantal biru kuning tu buat sendiri
sebenar nya itu untuk pelamin esok nya, tapi kita bantai je letak situ.


ahaaaaaaaaaa, tadaaaaaaaaaaaaaa
10.11.12


********************************************

Pelamin Detik Indah 2:
Majlis Resepsi - 11.11.12

memandang kan tema nya ala2 tradisional gitu, memang dah lama ingin kan pelamin back drop kayu-kayu.
(yg sebenar nay tak minat dengan pelamin blok-blok tu huhuhu)
jadi untuk kelainan, kita guna kayu je.
alkisahnya nak bertukang sendiri tapi mengenangkan rumah takde space dah nak simpan bila dah abis majlis nanti, maka nya tempah saja lah pada yg pakar buat pelamin.

Tema: ala2 vintage, biru-kuning
haaaaaa, ni diaaaa
*
*
*
*
*
*
memang puas hati dengan reka bentuk kayu tu.
berat sangat back drop tu. 
memang kayu yg berkualiti. 
bukan kayu lebih-lebihan yea :)
pentas dia buat pun sangat tegap.
actually pelamin ni dibuat oleh Manga Collections by Nurul Zilawani
konon-konon nya ala vintage la kan.

yang di tambah sendiri nya ialah:
kerusi Cavenzi (senang nak ber-group photo)
frame RnR
paper fan (amik yg kat pelamin nikah)
bunga oren (amik kt pelamin nikah)
bunga tin (lebihan dari hiasan meja makan beradab)
bantal kusyen biru-kuning
bunga pahar biru-kuning
karpet hijau

selain dari senarai di atas, Mangga Collections yg sediakan :)

kat depan bahagian tepi pelamin ada guest note table
pukul 8.30 pagi buat


ok x pelamin i?
hihihihihi



**************************************

Pelamin Detik Indah 3:
Majlis Bertandang: 13.1.13

ok,pelamin yang ketiga ni memang fully DIY
dari owner Detik Indah sendiri.

cara-cara buat pentas yea. 
Pelamin buatan tangan sendiri, hanya papan dan kain hitam backdrop dipinjam dari katering. Kos bahan antara RM130-180. Bench pinjam dari jiran.

Bahan- bahan:
1. 4' x 6' plywood
2. 2" x 4" x 30' kayu
3. 10m x 3m Plastik hitam 
4. Paku
5. 10m tali
6. Dawai
7. Penyepit baju kayu
8. Gambar 4R
9. Kertas warna (paper fan)
10. Double sided tape
11. Penyangkut baju

tutup back drop dengan kain hitam
katering punya
alkisah nya back drop tu untuk meja makan pengantin.
tapi memandang kan kami xde back drop, so tukar.
meja makan hanya back drop kain sahaja

cover plak dengan plastik hitam.
kemudian ganting semua 4R gambar Nikah & Sanding di sebelah perempuan & guest notes yang ada

Bahan-bahan yang di perlukan

dan hasil nyaaaaaa
*
*
*
*
*
*
letak gitar kiri & kanan bagi menggantikan bunga pelamin








okeh, tamat 3 pelamin.
sekian dari saya




yang benar,
Isteri Detik Indah


5 comments:

♥ irish ♥~ said...

Majlis bertandang tu, Farah nmpk berisi la.

Cik Rai @SeriGala said...

gap 2 bulan lepas nikah. badan naik teruk hahahaha

♥ irish ♥~ said...

Hehe... xpe, dah bersuami. Xyah diet2 dah. =P

Ain Farahati Maarof said...

memang canggih dan lain dari yg lain

Cik Rai @SeriGala said...

tq Ain :)