" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Friday, July 8, 2011

EKSESAIS BELANGKAS - Kaedah Amfibi

sumber Majalah Perajurit edisi Julai 2011
Oleh Hamzah hd.


EKSESAIS BELANGKAS 26/2011

EKS-BELANGKAS merupakan siri latihan eksesais tahunan bersama di antara TLDM dan TDM mengkhususkan kepada pelaksanaan latihan bagi Operasi Amfibi iaitu operasi yang melibatkan keupayaan trup membuat penyusupan melalui pendaratan di pantai seterusnya membuat serangan ke atas musuh.EKS- BELANGKAS siri ke 26 telah diadakan pada 2 Mei hingga 11 Mei 2011 dengan penglibatan lebih 500 orang pegawai dan anggota-anggota TDM dan TLDM antaranya dari Markas 10 Briged Para, Kem Terendak Melaka, 9 Rejimen Askar Melayu Diraja Para, Kompeni Batalion Para dan 10 Skuadron RSD Para. Manakala TLDM melibatkan Kapal Diraja (KD) SRI INDERA SAKTI, KD SELANGOR, KD DUYONG dan KD PANGLIMA HITAM.
Eksesais ini telah dilaksanakan dalam tiga fasa utama iaitu:

Fasa 1 - Fasa Pelabuhan yang berlangsung di Pangkalan TLDM Lumut Perak, melibatkan perancangan atur gerak, perbincangan, taklimat di Pusat Taktik dan Maritim (PUSTAKMAR). Di samping aktiviti sukan Piala BELANGKAS dan pelbagai acara sosial bagi memperkukuhkan kerjasama dua hala di antara TLDM dan TDM.

Fasa 2 - Kapal belayar menerusi Selat Melaka menuju ke Perairan Tanjung Bidara di Kem Terendak, Melaka. Sepanjang pelayaran, semua aset yang terlibat telah melaksanakan evolusi-evolusi kelautan, navigasi, latihan penembakan meriam dan senjata kecil secara bersama.

Fasa 3 - Merupakan fasa utama yang melaksanakan gerakan sebenar Pendaratan Amfibi di mana aset-aset yang terlibat telah menjalani latihan Operasi Amfibi secara bersama di Perairan Tanjung Bidara, Melaka.

Eksesais ini mensasarkan objektif yang jelas untuk meningkatkan tahap kerjasama di antara TDM dan TLDM di dalam pelaksanaan operasi bersama, menguji persiapan atur gerak trup, melatih Pemerintah dan Staf di dalam perancangan dan pelaksanaan, menilai dan menguji keberkesanan Standard Operating Procedure For Army and Navy (SOPAN) dan mengenalpasti keperluan aset Pasukan UdaraTentera Darat (PUTD) dalam menyokong pelaksanaan Eksesais BELANGKAS 26/2011.

Latihan berbentuk Operasi Amfibi amat penting untuk dikuasai oleh ATM dalam konteks negara kita Malaysia sebagai sebuah negara maritim. Justeru, EKS-BELANGKAS merupakan platform terbaik bagi TDM dan TLDM bagi menguasai peperangan jenis ini baik dari aspek perkongsian pengalaman, pengetahuan serta aset dalam membentuk sebuah angkatan tentera yang mantap lagi kredibel. Usaha ini amat selari dengan konsep integrasi dan jointness seperti yang diaspirasikan oleh ATM.

Namun pada pemerhatian penulis, ‘kekurangan’ unsur yang sangat penting dalam operasi ini masih belum menampakkan tanda-tanda penambahan walaupun sudah beberapa kali penyataan positif ke arah perolehan ini diumumkan oleh pihak kerajaan sejak beberapa tahun lalu.

Operasi Amfibi sangat penting dalam konteks pertahanan negara. MPCSS KD MAHAWANGSA dan KD SRI INDERA SAKTI tidak akan lagi dapat menampung keperluan ini dengan lebih berkesan bila mana sesuatu latihan atau operasi sebenar yang berskala lebih besar digerakkan. Atas faktor usia, platform ini kemungkinan pada waktu itu salah satu atau kedua-duanya diserang ‘sakit’ mengejut.

Biarpun TLDM berjaya menjaga kedua-dua kapal yang berusia lebih 20 tahun ini dengan baik namun susut nilai akan berlaku juga. Sedangkan tugas untuk digalas tidak pernah berkurang, dari rondaan atau tugas-tugas rutin TLDM, segala bentuk latihan intra/ bilateral/multilateral, operasi-operasi khas, misi kemanusiaan dalam dan luar negara perlu dilunasi tanpa gagal.

Ironinya bila permintaan melebihi pengeluaran, secara fitrah ianya akan gagal memenuhi keperluan secara berkesan. Justeru, 4 buah lagi MPSS/MRSS perlu disegerakan bagi mengisi armada TLDM sejajar dengan pertambahan Pangkalan-pangkalan baru dan pembangunan Angkatan Bersama ATM dalam merencanakan kepelbagaian dimensi taktikal pertahanan negara.

<<< PERAJURIT >>>

No comments: