" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Thursday, June 9, 2011

1, 2, 3 ... 8, tukar ... (PT Session)


ehem ... ehem ...
morning uolls ...
wah, rasa happy jek ari ni ...
nape yeak? jeng, jeng, jeng ...

so, untuk menambahkan lagi ke-happy-an diri kita semua, apa kata kita bersenam sikit ... ewahhh ...
stretch pape yg patut ...
tp mengikut panduan senaman la yea ...
wah, dah lama x buat aktiviti cenggini ...
rindu plak ...
lagi2 masa hari2 jogging dengan bos dulu ... huhu
tp sekarang bos busy ... T_T
sampai dia sendiri pun dah xde masa nak bersenam ...

ok, mari kita mulakan dengan teknik-teknik stretches ...


praktis tau uolls ... heheh


agak2 dah buat sume stretches tu, cube try buat star jump ...
fevret jump cik rai ni ... heheh
bawah ni contoh die ...

mula-mula uolls buat position macam gambar bawah ni ...
*
*
*
*
*


then, uolls lompat jek sambil mendepakan tangan ke atas ...
kaki plak dah sah-sah lah lompat ke atas kan ..


ini lah star jump!!!
buat banyak kali ..
best woooo ...


ok, ni plak sedikit ringkasan senaman lain yg patut uolls semua buat ...


Push up adalah olahraga menahan tubuh atau badan menggunakan tangan....
olahraga ini memperkuat lengan dan stamina para olahragawan untuk kuat dalam menghadapi tenaga yang memerlukan tangan
jika sering melatih otot lengan ini dengan push up...anda boleh memperkuat lengan anda...bahkan anda boleh mengangkat tubuh anda sendiri...tergantung berta tubuh anda berapa?
olahraga ini boleh dilakukan di mana saja..di rumah...di bilik....di pejabat, dimana saja...


Sit up adalah olahraga untuk memperkuat perut anda....dengan olahraga ini anda boleh membuat badan anda menjadi 6 pax
dengan latihan ini anda akan mempunya perut yang bagus...





Lari didefinisikan sebagai cara tercepat bagi haiwan dan manusia untuk bergerak dengan kaki. Ia didefinisikan dalam istilah olahraga sebagai gerakan tubuh di mana pada suatu saat semua kaki tidak menginjak tanah. Lari adalah salah satu bentuk latihan aerobik dan latihan anaerobik.
dengan olahraga lari ini, anda boleh memperkuat pernafasan anda, daya tahan anda, bahkan betis dan paha anda.....untuk lari ini sesuai bagi anda yang mempunya hobi yang memerlukan kekuatan kaki....dengan lari ini...anda boleh menghilangkan penyakit kecil yang berasal dari kemalasan anda...
oh ya lari ini adalah olahraga yang menyenangkan...karena secara umum kita hampir selalu lari...olahraga ini bisa ditemani dengan muzik yang best




Pull up adalah olah raga mengangkat beban tubuh...olah raga ini seperti push up kerana memperkuat tangan anda...bahkan dengan cepat boleh memperkuat otot lengan anda...tapi pull up adalah salah satu olahraga sederhana yang cukup melelahkan....











skot jump adalah olah raga untuk memperkuat kaki dan paha anda....
seperti lari, skot jump memperkuat kaki dan paha anda....tapi skot jump lebih melelahkan dibanding kan lari...kerana skot jump adalah kegiatan menahan tubuh kita dan melemparkan tubuh kita(loncat) dengan tenaga yang kita miliki...
jadi skot jump juga bisa menambah atau memperkuat tenaga yang anda miliki.
















skot jump ni agak memenatkan .... cik rai pun lompat dalam masa sendiri jek ... huhuhu ...

so, enjoy bersenam yea uolls!!!!!!!!

No comments: