" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Thursday, June 16, 2011

Gerhana Bulan - Moon Eclipse


gerhana ... woooooo gerhana ...
ehm ternyanyi plak! ...

uolls tengok ke gerhana bulan tadi?
cik rai x tengok kat luar umah pun ...
just tengok live via USTREAM jek ...
live dari Sabah ...

uolls tahu tak macam mana terjadi nya gerhana bulan ni atau english nye Moon Eclipse
so, ni serba ringkas yg cik rai rumus kan

Gerhana bulan wujud apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini cuma boleh berlaku ketika bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir. Jenis dan panjang suatu gerhana bulan bergantung pada kedudukan bulan yang relatif kepada nod orbitnya.

so, cik rai sempat print screen fasa kejadian gerhana bulan ..



difahamkan, gerhana bulan penuh pada jam 0322 hrs ...
merah kan uolls bulan tu ...
tapi USTREAM kata the Greatest Eclipse jam 0412 hrs ..
cik rai x sempat nak print screen masa tu ...
huhu ...
btw, subhanallah ...
Allah itu Maha Besar, Maha Mengetahui ...
Sungguh cantik kejadian Tuhan ini ...
Subhanallah ...

No comments: