" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Daisypath - Anniversary

Monday, February 28, 2011

~ Anjing Kerajaan, kata nye~

pergghh...tajuk post kali ni... mmg x menahan..ahaks..ahaks...

mengapa ia nye disebut sebagai anjing kerajaan??? jijik sgt ke smpai di panggil cm tu? ape, disebabkan selalu menyalak kah ia nye dipanggil anjing kerajaan???
DAMN!!! mmg ramai org x suke agak nye...sbb tu di panggil gitu...
astaghfirullahal'azim...taubat la sape2 yg menggelarkan golongan ni dgn gelaran anjing kerajaan...
korang sedar x sape yg korang sumpah2 tu??? penjaga keselamatan negara tau x? negara kita, MALAYSIA, tanah melayu, MALAYA ...

POLIS DIRAJA MALAYSIA...itu la yg aku nk highlite kan kat cni....
korang namapak x aku taip tu??? DIRAJA... nmpak x DIRAJA??? heh!
bersyukur la sikit negara kita ni ade polis... korang nak ke negara di terajui oleh askar??? pukul 6 ptg dh xleh kua umah dah..nk cm tu??? so, jgn la buat reformasi ke hape ke & yg sewaktu dgn nya yg memudaratkan sesama kita... Polis Malaysia ni antara polis yg terbaik kat dunia tau... So, pls be proud with our Police... Malaysian Police Boleh!!! yeahhh!!!

ok la, sbna nye post kali ni aku nk tujukan pada beberapa bekas anggota SUKSIS UIAM yg akan menjalani latihan Inspektor di PULAPOL bln mac ni...hebat la korang yea, kua pulapol nt, jd inspektor.... nt korang tau la keje yg mcm mana menanti korang... jangan mental suda...jgn kata xde masa nk dating, xde masa nak tidur, penat ke sana ke mari... aku paham sgt dh bidang kerja ni...

igt lg dulu, kawan baik aku... perkenalan kitorg mmg secara x sengaja... aku mmg baik hati, murah dgn senyuman dgn pegawai2 polis ni..eheheh... walaupun kawan aku tu beruniform tp bersweater, aku masih jelas lg bila tgok kasut yg die pakai, tgok seluar, tgok tudung polis yg paling aku suke tu, tgok bahu semacam je tebal nye...heheh... sesi perkenalan pun bermula la pd mase tu...sejak kenal tu, ari2 la kua melepak di kawasan sekitar ni...tp selalu nye time nk mkn la die ajak aku..x pun aku yg ajak die makan... eheheh... smpai skrg ni sister-hood tu masih ade sejak die kua dr pulapol, beberapa bulan lepas tu kawen, dan skrg ni dh posting pun mengikut suami (juga insp. polis)

ok, nk dijadikan cerita di sini, ramai yg tertanya...
"farah! nape ko x jd polis???"
~~ weh, aku polis la..korang mana tau... muahaha

skrg, aku nyatakan np aku x jadi polis yg sepatutnye aku jadi...huhu
antara sebab nye ialah:
1. sebab keadaan mak aku
2. sebab keadaan mak aku
3. sebab keadaan mak aku

ok??? kukuh x alasan aku??? 3x tu alasan yg sama...huhu

secara detail nye, bkn aku xnak jd salah sorg police officer..tp keadaan keluarga aku x mengizinkan... aku x sgup tinggal kn mak aku...aku sikit pun x kesah dgn keadaan latihan kat pulapol tu (chewah, mcm pernah wt latihan kt sana...;P) ... tp aku sgt kesah bile aku dh ditauliahkan nt, aku xde mase utk mak aku... mase utk bersama keluarga sgt2 la terbatas nye...ok, msti korang kata aku cepat give up kan, think -ve bagai... tapi itu la hakikat nye...aku dh pikir masak2 dh mase mak aku bertarung nyawa kat dlm bilik operation HKL, mase mak aku masuk ICU...mase tu tuhan je la yg tau perasaan aku ni cm ne...mak aku bkn nye sakit migrain..tp kanser ok...kanser tahap 4...huhu... mase tu aku pikir, sape la nk jaga mak, kalau aku xde...bak kata pepatah, semua nye bakal aku pikul... kalau aku jd polis, mase sgt terbatas...susah dpt cuti...buat nye kena transfer ke sabah, mcm mana dgn mak aku yg kt semenanjung??? sape nk jaga??? huish, drpd kepala otak aku serabut di kemudian hari, baik la aku buat keputusan sekarang...

lg 1 sebab..mata aku ni..kan rabun..kalau rabun yg biasa2 je xpe...ini tahap kalau xde spec ni, xbleh nk idup je rase nye..smpai kan tido pun aku pakai spec...ade yg kata, mase test nt pkai contact lense...tp xkan la sepanjang kat pulapol kena pakai lense? time tdo mesti la bukak lense kan...buat nye mase tgh tdo tbe2 ade roll call, cm ne? xkan aku nk pegi ngadap cermin, pasang contact lense kat mata...lambat la aku nt...bile dh lambat, paham2 je la... kang kena pulak semerah padi..huhuhu...
lg 1 bab mata ni..aku ni kalau boleh nak jd sharpshooter... tp dgn keadaan mata yg cm ni mmg xde harapan la...kawan aku mata yg normal pyh nk sharp shoot nye..ini kan plak aku...xyah nk kata aku think -ve la..mase pegi latihan menembak dulu pun aku dh rase down gile...x dpt beat.. x dpt target.. x dpt bull... arrgghhh!!!

buat kawan2 yg berjaya jalani latihan tu, selamat menjalani latihan... ingat... TIADA HARI TANPA LATIHAN...bile dh teroka dunia kepolisan nt, pandai2 la jaga diri & perkhidmatan... guna kan la ilmu yg jurulatih ajar selama 3 tahun perkhidmatan kita dlm SUKSIS... btw, our batch, which is First batch was gained many experience than other batch...hahaha..setuju x kawan2??? ;)

gambar2 berikut adlh secebis kenangan yg berlaku dlm hidup aku...
x jd regular, temporary pun dh memadai...
yg penting, pengalaman... ;P


ni mase tauliah...dpt sijil Insp. Sukarelawan Polis... 1st time berhadapan, berjabat, beramah mesra dgn idola pujaan hati... Tan Sri Dato' Musa Hassan

pujaan hati ku... Bekas Ketua Polis Negara

ni dgn geng2 komando yg buat gimik mase tamat latihan...
gambo ni mase rehearsal.. integriti pun xde kat dada...


ni plak dgn kawan2 kat dlm dewan....selepas masing2 hilang debaran menghadap KPN


itu la die secebis kenangan... kalau nk cite, bnyk sgt... penat nk taip...huhu

adios..amigos

p/s: tibe2 teringin nk jd bodyguard la pulak...muahaha

No comments: