" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. " (Surah Ar-Rum : 21)

Friday, July 8, 2011

Kem Baru 6 RAMD


Sejarah Asal

Dalam program pembangunan tentera (army care), TD telah mensasarkan untuk merobohkan kem-kem lama miliknya bagi membina kem-kem baru dalam usaha untuk menyediakan infrastruktur dan prasarana lengkap, selesa dan kondusif kepada warga TD. Pembinaan sebuah kem BIS melibatkan bangunan teknikal seperti stor peluru, senjata dan kediaman anggota sahaja akan menelan belanja antara RM90 juta hingga RM110 juta.
Kem Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang bernilai 92 juta yang telah siap sepenuhnya pada 4 Mac 2010 di atas sebidang tanah yang berkeluasan 79,069 hektar menjadi model kepada rancangan pembinaan kem-kem tentera yang lain di bawah program yang serupa.

Nama asal penempatan ini adalah Kem Tanah Merah yang merupakan tapak penempatan Rumah Keluarga ATM yang didiami pegawai-pegawai dari Pasukan Infantri dan pegawai-pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang berpangkalan di sekitar kawasan Kepala Batas dan Bukit Pinang. Kem ini juga pernah dijadikan penempatan sementara Pegawai Kadet TUDM semasa proses penaiktarafan Kolej Tentera Udara (KTU) sedang dilaksanakan.

6 RAMD pada ketika itu berpangkalan di Kem Bukit Pinang, Kepala Batas Kedah dengan Leftenan Kolonel Isa bin Daud sebagai Pegawai Memerintah telah diberi kepercayaan sebagai pasukan pertama menjadi penghuni kem ini yang mula mengambil alih pada 15 Mac 2010 dengan nama Kem BIS Tok Jalai.

Kompleks kem ini mengandungi pejabat-pejabat pentadbiran dan teknikal yang lengkap untuk sebuah BIS. Selain dari itu kompleks ini juga menyediakan kemudahan 4 buah blok penginapan untuk anggota-anggota bujang di mana setiap satunya berupaya menampung 152 orang anggota tentera. Fasilitas lain yang turut disediakan adalah lapang sasar 25 meter, sirkit merentas halangan, pavilion, menara abseiling, padang kawad dan gelanggang sukan.

Penukaran nama kepada Kem Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah merupakan idea yang tepat dan disokong oleh banyak pihak terutamanya oleh warga pasukan ini dalam menzahirkan ucapan penghargaan dan penghormatan tertinggi bukan sahaja mengambil nama bersempena dengan nama sultan yang memegang tahta negeri Kedah Darul Aman malah komitmen baginda sebagai Kolonel Yang Dipertua RAMD amat signifikan sekali. Kem ini merupakan legasi ke 3 penggunaan nama sultan bagi TD selepas Kem Syed Sirajuddin di Gemas Negeri Sembilan dan Kem Sri Iskandar di Mersing Johor Darul Takzim.

<<< PERAJURIT >>>

No comments: